Konferencija Dijalozi o naslijeđu MKSJ - Sarajevo 2017

legacy-dialogues_logo_250x250.jpg

22. - 24. juni 2017.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Konferencija o naslijeđu MKSJ i kako drugi mogu koristiti njegova postignuća kao osnovu za daljnji rad

Uvod

Oslanjajući se na napore koje je MKSJ već preduzeo u pokretanju razgovora o naslijeđu i projekata u vezi s naslijeđem Međunarodni sud će održati završnu konferenciju o naslijeđu u junu 2017. kako bi doprinio debati koju trenutno vodi čitav niz zainteresovanih strana. Ova prilika nudi lokalnim, regionalnim i međunarodnim akterima mogućnost da razgovaraju o aspektima uloge Međunarodnog suda i njegovog naslijeđa u nekoliko ključnih oblasti.

Cilj konferencije je da se drugima omogući da se oslone na postignuća koja je MKSJ ostvario tokom svog 24-godišnjeg postojanja. Zamisao je da se održi niz dinamičnih dijaloga sa onima koji mogu prenijeti ono što je Međunarodni sud razvio u nove oblasti, s posebnim osvrtom na ulogu nacionalnih aktera. Konferencija će istražiti na koji način rad MKSJ-a može formulisati odgovore na zvjerstva i zločine vezane za sukobe na nacionalnom nivou na brojnim poljima, i istovremeno iskoristiti transfer iskustava stečenih na nacionalnom nivou.

Na ovoj konferenciji, razmatranje naslijeđa neće biti samo statička ocjena rada MKSJ-a, nego i dinamičan razgovor i proces transformacije – razmjena iskustava i saznanja. Samo kroz dinamičan i otvoren  proces može se postići krajnji cilj, a to je unapređenje i jačanje vladavine prava.

Program Konferencije

Program Konferencije možete preuzeti ovde