Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

“Foča 1992” predstavnici Međunarodnog suda i žrtve govore u Beogradu o zločinima počinjenim u Foči

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TAJNIŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

 Den Haag, 30. siječnja 2006.
AM/MOW/1043t



“Foča 1992” predstavnici Međunarodnog suda i žrtve govore u Beogradu o zločinima počinjenim u Foči

U subotu 28. siječnja 2006., Fond za humanitarno pravo, nevladina organizacija iz Beograda, i MKSJ održali su konferenciju u Beogradu, Srbija i Crna Gora, o zločinima koji su tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini počinjeni u općini Foča. Predstavnici Međunarodnog suda i žrtve iz Foče govorili su o zločinima koji su ondje počinjeni, uključujući silovanje i porobljavanje žena bosanskih Muslimanki, te protuzakonito zatvaranje, mučenje i ubijanje muškaraca bosanskih Muslimana.

Na konferenciji su predstavnici Međunarodnog suda objasnili beogradskoj publici – koju su činili pravosudni dužnosnici Republike Srbije, studenti, predstavnici civilnog društva, te predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog zbora – kako je MKSJ istraživao zločine u Foči, te kazneno gonio, izveo pred sud i osudio počinitelje.

Predstavnici Međunarodnog suda govorili su o naporima MKSJ-a da se odgovornim proglase tri pripadnika vojske bosanskih Srba koji su više puta silovali žene i djevojke bosanske Muslimanke, od kojih su neke imale samo 12 godina, i koristili ih kao seksualno roblje. Međunarodni je sud za ove zločine osudio pripadnike vojske bosanskih Srba Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića na 28, 20 i 12 godina zatvora. Međunarodni je sud utvrdio izvan razumne sumnje da su pripadnici oružanih snaga bosanskih Srba, među kojima su bila i trojica osuđenih, koristili silovanje kao instrument terora.

Predstavnici Međunarodnog suda govorili su o predmetu Milorada Krnojelca, upravitelja najzloglasnijeg pritvorskog objekta na tom području – “KP dom”, u kojem su muškarci bosanski Muslimani držani u nečovječnim uvjetima i gdje su redovno premlaćivani i ubijani. Također su opisali stalne napore Međunarodnog suda usmjerene da i drugi optuženici za zločine počinjene u Foči odgovaraju pred domaćim sudovima.

Nakon izlaganja predstavnika Međunarodnog suda, uslijedila su javna svjedočenja građana Foče o zločinima i patnjama koje su proživjeli.

Ova je konferencija dio stalnih napora Međunarodnog suda da doprinese miru i stabilnosti u bivšoj Jugoslaviji približavanjem činjenica o počinjenim ratnim zločinima javnosti, činjenica za koje je Međunarodni sud u svojim sudnicama utvrdio da su dokazane izvan razumne sumnje.


*****
   
Ova je konferencija proizašla iz niza konferencija koje je MKSJ održao u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Približavanje rada MKSJ lokalnim zajednicama”. CD ROM-ovi s materijalima s tih konferencija, koje su održane u Brčkom, Konjicu, Foči, Prijedoru i Srebrenici, dostupni su na bosanskom/hrvatskom/srpskom i engleskom jeziku i mogu se na zahtjev dobiti od Outreach programa.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu