Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Međunarodni sud i Grad Sarajevo uspostavljaju prvi Informativni centar

Međunarodni sud | | Haag |

Na današnjoj ceremoniji razmjene memorandumâ o razumijevanju između MKSJ-a i Grada Sarajeva napravljen je ključni korak u uspostavljanju prvog Informativnog centra MKSJ-a, koji će biti smješten u Vijećnici u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH). Sudija Fausto Pocar, u ime MKSJ-a, i gradonačelnik, Dr. Ivo Komšić, u ime Grada Sarajeva, razmijenili su memorandume o razumijevanju u kojima su naznačene odredbe i uslovi uspostavljanja ovog centra.

Savjet bezbjednosti UN-a zatražio je od Međunarodnog suda (Rezolucija 1966 (2010)) da omogući osnivanje informativnih i dokumentacionih centara u zemljama bivše Jugoslavije. Ti centri će pružiti digitalni pristup svim javnim spisima i arhivskom materijalu MKSJ-a. Nadalje, centri će provoditi različite outreach aktivnosti s ciljem promovisanja naslijeđa Međunarodnog suda. To će pomoći u informisanju lokalnog stanovništva i doprinijeti prenosu znanja i ekspertize Međunarodnog suda.

Tokom svog obraćanja na ceremoniji, sudija Pocar je istakao važnost uspostavljanja informativnih centara rekavši: “Samo društvo koje je u miru sa svojom prošlošću može se nadati izgradnji mira u budućnosti. Moja je iskrena želja da će Informativni centar u Sarajevu doprinijeti tom procesu i pružiti još jedan korak u razumijevanju na kojem će se graditi bolja i mirnija budućnost.”

Gradonačelnik Komšić je naglasio značaj uspostavljanja prvog Informativnog centra MKSJ-a u Sarajevu i izjavio da "Ovo je povijesni trenutak za naš grad i zemlju jer dobijamo jednu od najznačajnijih arhiva koja će omogućiti da utvrdimo istinu o onome što se desilo 90-ih godina. Bez te istine ne možemo graditi mir i stabilnost naše zemlje, odnosnu bolju budućnost."

U memorandumima o razumijevanju naznačene su neophodne procedure koje je potrebno provesti prije formalnog uspostavljanja Centra. Njima se također precizira da će Međunarodni sud pružiti podršku Gradu Sarajevu u naporima da obezbijedi vanjske donacije i pribavi novčana sredstva neophodna za funkcionisanje Centra. Osim toga, u memorandumima se navode konkretne funkcije Centra, uključujući njegovu izložbenu komponentu, podršku pravnim stručnjacima i civilnom društvu, kao i provođenje aktivnosti na unapređenju procesa tranzicijske pravde kroz upotrebu arhivskog materijala MKSJ-a.

Nakon razmjene memorandumâ, Međunarodni sud i Grad Sarajevo će u narednoj godini raditi zajedno na formalnom uspostavljanju Centra u glavnom gradu BiH. Međunarodni sud će takođe nastaviti napore na proširenju ovog projekta na druga područja u BiH i druge zemlje u regionu.