Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sudije MKSJ održale sastanak s kolegama iz bivše Jugoslavije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan document.)
 

Hag, 17. januar 2011.
VE/MOW/1385t


Sudije MKSJ održale sastanak s kolegama iz bivše Jugoslavije


Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas su se sastale sa svojim kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Kosova kako bi podelili svoja iskustva u presuđivanju u predmetima vezanim za ratne zločine.

Ovaj sastanak kolega je deo regionalnog projekta Pravda i ratni zločini koji vodi Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), i ima za cilj da unapredi kapacitete pravnih stručnjaka u regionu da se bave kompleksnim predmetima vezanim za ratne zločine.

Otprilike 20 sudija, uglavnom iz apelacionih sudova u regionu, prisustvovalo je sastanku sa sudijom Faustom Pocarom i sudijom Carmelom Agiusom sa MKSJ. Sudije su razgovarale o nekoliko tema, uključujući zaštitu svedoka i žrtava, definiciju “civila” u predmetima povezanim s ratnim zločinima i ulogu sudija apelacionih sudova u razmatranju predmeta.

“Ovaj projekat se suštinski bavi jačanjem kapaciteta pravosudnih sistema u regionu  da vode suđenja u predmetima povezanim s ratnim zločinima na efikasan i pravičan način u skladu s najvišim međunarodnim standardima pravnog postupka. Radi se o vašim pravosudnim sistemima i zadovoljavanju vaših potreba, ali se isto tako radi o zajedničkoj posvećenosti vladavini prava koja se svakodnevno testira u sudnicama širom regiona Organizacije za evropsku beznednosti i saradnju” izjavio je Douglas Wake, prvi zamenik direktora ODHIR OEBS, tokom zvaničnog otvaranja sastanka kolega.

Sudija Pocar je izjavio da deljenje zajedničkih iskustava sa sudijama u ovim sudovima jača nacionalna pravosuđa ali takođe unapređuje rad sudija na svim nivoima. “Ne radi se samo o transferu tehničkih sredstava ili znanja, već i o razmeni iskustava, jer svi mi imamo isti cilj i suočavamo se sa zajedničkim problemima u svom radu," zaključio je sudija Pocar.

Sudije MKSJ su održale sličan sastanak sa sudijama iz Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u decembru 2010, kao i regionalni sastanak sa sudijama u Beogradu u septembru 2010. godine. Ove razmene iskustva će biti nastavljene narednih meseci širom regiona.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi ODIHR u partnerstvu s MSKJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu i misijama OEBS u regionu.

* * *

Za više informacija nazovite gđu. Sanelu Tunović, osobu za Outreach Projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili e-mailom na wcjp [at] odihr.pl ()

Za više informacija o projektu Pravda i ratni zločini molimo vas da posetite http://www.icty.org/sid/240Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija 

Sprovode: