Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda Žalbenog vijeća u predmetu Momčila Krajišnika biće izrečena 17. marta

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
 
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Haag, 13. mart 2009.
CT/MOW/PA364t

Presuda Žalbenog vijeća u predmetu Momčila Krajišnika biće izrečena 17. marta

Žalbeno vijeće zakazalo je izricanje svoje presude u predmetu protiv Momčila Krajišnika, jednog od najviših članova rukovodstva bosanskih Srba tokom rata, za utorak, 17. mart 2009. godine u 12:30 časova u sudnici I.

Momčilo Krajišnik

Pretresno vijeće je Krajišnika 27. septembra 2006. proglasilo krivim za progone, istrebljenje, ubistvo, deportacije i prisilno premještanje nesrpskih civila tokom sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Oslobođen je krivice po optužbama za genocid i saučesništvo u genocidu. Krajišnik je osuđen na 27 godina zatvora.

Krajišnik je obavljao više istaknutih funkcija u rukovodstvu bosanskih Srba neposredno prije i tokom rata. Bio je predsjednik skupštine bosanskih Srba, kao i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Tužilaštvo navodi da je takođe bio član proširenog Predsjedništva takozvane “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”.

Pretresno vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji su članovi bili Krajišnik, Radovan Karadžić i druge vođe bosanskih Srba, s ciljem “da etnički prekomponuju teritorije koje je odredilo rukovodstvo bosanskih Srba drastičnim smanjenjem omjera bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata putem protjerivanja”.

Sudije su zaključile da je Krajišnikova uloga u činjenju zločina za koje je osuđen bila “ključna”. “Gospodin Krajišnik je želio da se muslimansko i hrvatsko stanovništvo u velikom broju iseli sa teritorija bosanskih Srba i prihvatao je da se mora platiti teška cijena u patnjama, smrti i razaranjima koji su bili potrebni za ostvarivanje srpske dominacije i održive državnosti,” stoji u Presudi.

Pretresno vijeće proglasilo je Krajišnika odgovornim za lišavanje života otprilike 3.000 bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata putem ubistva ili istrebljenja. Vijeće ga je takođe proglasilo odgovornim za učešće u prisilnom premještanju više od 100.000 nesrba iz velikog dijela Bosne i Hervegovine.

I tužilaštvo i optuženi su uložili žalbe na presudu Pretresnog vijeća. Osnove za žalbu takođe je iznio amicus curiae.

Optužnica protiv Krajišnika podignuta je 25. februara 2000. godine. Uhapšen je i prebačen na Međunarodni sud 3. aprila 2000., a suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. avgusta 2006. godine. Žalbeni pretres je održan 21. avgusta 2008. godine, a pretres s izvođenjem dokaza 3., 5. i 11. novembra 2008. godine.

*****

Podaci o ovom predmetu s pregledom postupka dostupni su na:
http://www.icty.org/x/cases/krajisnik/cis/bcs/cis_krajisnik_BCS.pdf

Presuda Pretresnog vijeća dostupna je na:
http://www.icty.org/x/cases/krajisnik/tjug/bcs/060927.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na intertnet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org

Čitanje sažetka presude biće prenošeno uživo



*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org