Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dragan Jokić proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Haag, 27. mart 2009.
VE/MOW/1309t


Dragan Jokić proglašen krivim za nepoštovanje Međunarodnog suda


Dragan Jokić











Pretresno vijeće II danas je izreklo osuđujuću presudu Draganu Jokiću, bivšem oficiru vojske bosanskih Srba, za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što je odbio da svjedoči u predmetu Popović i drugi. Izrečena mu je kazna od četiri mjeseca zatvora.

Jokiću je izdat sudski nalog da svjedoči u predmetu Popović i drugi kao svjedok tužilaštva 31. oktobra i 1. novembra 2007. godine. Međutim, Jokić je odbio da svjedoči obrazlažući svoju odluku u povjerljivom podnesku od 31. oktobra 2007. godine. Vijeće je donijelo odluku da njegov podnesak ne opravdava njegovo odbijanje da svjedoči.

Pretresno vijeće je smatralo da postoji dovoljna osnova za pokretanje postupka protiv Jokića za nepoštovanje Međunarodnog suda i 1. novembra 2007. izdalo je nalog umjesto optužnice, saopštivši da će samo voditi postupak protiv Jokića. 

Tokom svog prvog stupanja pred Sud 19. novembra 2007. godine, Jokić se izjasnio da nije kriv po optužbi za nepoštovanje Međunarodnog suda, a suđenje je održano 19. novembra 2007., 10. decembra 2007. i 15. decembra 2008. godine. 

Svjedoci za koje je izdat obavezujući nalog za svjedočenje su dužni da svjedoče. To je osnovni princip ove pravne institucije i on zadire u srce poimanja pravde. On obezbjeđuje da potrebni dokazi za adekvatno provođenje pravde budu dostupni”, rekao je danas u sudnici predsjedavajući sudija Carmel Agius.  

“[Jokić] je donio svjesnu odluku da ne svjedoči i shvatio je posljedice svog ponašanja” stoji u presudi. 

Odlučujući o kazni koju treba izreći Jokiću, sudija Agius je rekao: “Vijeće smatra da je Jokić počinio ozbiljan prekršaj koji zadire u suštinu poimanja pravde. Svojim odbijanjem da svjedoči on je Vijeću uskratio relevantne dokaze i djelovao suprotno interesima pravde”. Jokić je osuđen na četiri mjeseca zatvora, koje će odslužiti konsekutivno sa kaznom zatvora koju trenutno služi.  

Jokić je prethodno 17. januara 2005. godine osuđen na devet godina zatvora za pomaganje i podržavanje istrebljenja, ubistva i progona muškaraca bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995. godine. Kaznu je potvrdilo Žalbeno vijeće 9 maja 2007. godine. Trenutno je na odsluženju kazne u Austriji.

 
*****
 
Kompletan sažetak presude dostupan je na:
 
Podaci o ovom predmetu su dostupni na:
 

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda www.icty.org



*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org