Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ Bosni i Hercegovini dostavio prve transkripte na lokalnim jezicima

Saopštenje za javnost
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 12. novembar 2010.
NJ/MOW/1370t


MKSJ Bosni i Hercegovini dostavio prve transkripte na lokalnim jezicima

 
 

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas će dostaviti prve transkripte suđenja sačinjene na lokalnim jezicima Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u sklopu projekta koji ima za cilj da unapredi sposobnost pravosuđa u regionu da vode kompleksna suđenja u predmetima za ratne zločine.

Takođe danas, drugi transkripti će biti dostavljeni hrvatskim vlastima. Pre oktobra 2010. transkripti suđenja su bili dostupni samo na zvaničnim jezicima MKSJ, engleskom i francuskom.

“Pogrešno je i za žaljenje da ovi transkripti nisu dostupni na nacionalnim jezicima država kojih se tiču. Stoga mi je veoma drago da nam projekat Pravda i ratni zločini pruža priliku da to ispravimo” rekao je sudija Patrick Robinson, predsednik Međunarodnog suda.

Pošiljke transkripata danas poslate Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj sadrže približno 620 strana. Očekuje se da drugi transkripti budu dostavljeni vlastima u Srbiji krajem novembra i vlastima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini početkom decembra.

Tokom oktobra, Međunarodni sud je dostavio 500 stranica transkripata hrvatskim vlastima, dok je 400 strana dostavljeno vlastima u Srbiji početkom ovog meseca. Međunarodni sud namerava da izradi najmanje 60.000 stranica traskripata suđenja na lokalnim jezicima u sklopu projekta Pravda i ratni zločini.

Projekat Pravda i ratni zločini je regionalni projekat vredan četiri miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR), u partnerstvu s MKSJ, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih nacija za zločine i pravdu, i misijama OEBS u regionu.

Za više informacije o ovom projektu molimo vas da stupite u kontakts s gospođom Sanelom Tunović, koordinatorom za Outreach projekta Pravda i ratni zločini na ++387 61 539 535 ili wcjp [at] odihr.pl

* * *

Za više informacije o projektu Pravda i ratni zločini posetite
 http://www.icty.org/sid/240

Pratite MKSJ na Twitteru i YouTubeu

 
 



Projekat Pravda i ratni zločini


Ovaj projekat finansira
Evropska unija 
Sprovode: