Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu - 28. mart 2012.

Datum: 28.03.2012
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Predsednik  Meron je u poseti  Vašingtonu u sklopu delegacije koju je organizovao gradonačelnik Haga, a u kojoj su još i predsednik Međunarodnog krivičnog suda i predsednik Međunarodnog suda pravde. Cilj ove posete je informisanje javnosti o ulozi međunarodnih sudova u Hagu. Predsednik će, zajedno s drugim članovima delegacije, učestvovati na panel diskusiji pri Američkom društvu za međunarodno pravo i Brookings Institutu. Takođe će se sastati s članovima administracije predsednika Obame i sudijama Vrhovnog suda SAD.

Osvrnuću se sada na raspored u sudnicama:

Statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića održaće se sutra ujutru u 9:00 časova u sudnici III.

Trenutno se na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću održava sednica o tekućim pitanjima.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću nastavlja se sledeće sedmice prema rasporedu, a Pretresno veće trenutno sluša svedočenje Dušana Janca, koji je istražitelj tužilaštva koji je pripremio izveštaje o ekshumacijama u Srebrenici.

Na kraju, želela bih da vas obavestim da Outreach program Međunarodnog suda sutra pokreće seriju prezentacija u srednjim školama u Hrvatskoj. Multimedijalne  prezentacije o radu i dostignućima Međunarodnog suda biće održane u ukupno 15 srednjih škola tokom ove školske godine. Ove prezentacije su deo regionalnog projekta koji ima za cilj da podrži proces suočavanja s prošlošću u regionu, ohrabrujući mlade da se aktivno zainteresuju za rad i dostignuća Međunarodnog suda, kao i za šira pitanja pravde, mehanizme tranzicione pravde i post-konfliktnog društvenog oporavka. Ovaj projekat se već sprovodi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Outreach program se nada da će uskoro dobiti potrebna odobrenja vlade kako bi mogao da sprovede ovaj projekat i u Srbiji.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:
   
Nisu postavljana nikakva pitanja.


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu