Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu - 9. maj 2012.

Datum:  9.05.2012
Vrijeme: 12:00 sati

Sekretarijat i Sudska vijeća:

Nerma Jelačić, glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,

Iznošenje uvodne riječi tužilaštva, koje će označiti početak suđenja Ratku Mladiću, održaće se sljedeće sedmice u srijedu, 16. maja i četvrtak, 17. maja, s početkom u 9:00 časova, u sudnici I. Prošlog petka, Pretresno vijeće je odbacilo dva najnovija zahtjeva odbrane da se početak suđenja odgodi za 90 dana. Vijeće će u dogledno vrijeme izdati pismeno obrazloženje odluke kojom su odbijeni zahtjevi za odgodu. Prema tome, iznošenje dokaza tužilaštva počet će u utorak, 29. maja, u 9:00 časova, kako je i prethodno zakazano. Izdavanje akreditacija novinarima i predstavnicima javnosti koji žele da prisustvuju iznošenju uvodne riječi trenutno je u toku i završit će se u ponedjeljak, 14. maja. Više informacija biće dostupno na websiteu Međunarodnog suda.

U toku je zaseban proces akreditacije za raspravu u žalbenom postupku u predmetu protiv Ante Gotovine i Mladen Markača koja će se održati u ponedjeljak, 14. maja u sudnici I, od 9:00 do 18:30 časova. Detalji su dostupni na internet stranici suda. Predstavnici sredstava informisanja mogu poslati zahtjev za akreditaciju do petka ove sedmice. Nakon rasprave o žalbi slijedi statusna konferencija koja će se održati u srijedu, 23. maja u 15:00 časova, u sudnici III.

 U petak će se održati statusna konferencija u žalbenom postupku protiv Vlastimira Đorđevića u 9:30 časova u sudnici I. Statusna konferencija u predmetu protiv Nikole Šainovića i drugih održaće se sljedeće sedmice u srijedu, 16. maja, u 14:30 časova u sudnici I.

Zasedanja na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastaviće se ove i sljedeće sedmice prema rasporedu. Vijeće trenutno sluša iskaz vještaka Milana Miloševića, čije svjedočenje je počelo u utorak, 1. maja, na poziv odbrane Franka Simatovića. Njegovo vještačenje se odnosi na sistem unutrašnjih poslova i bezbjednosti u Srbiji i bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću je prošlog petka odgođen do daljnjeg nakon što je svjedočio posljednji svjedok tužilaštva. Tužilaštvo je pozvalo ukupno 195 svjedoka, a Vijeće jednog svjedoka. Izvođenje dokaza tužilaštva će biti zvanično okončano nakon što Vijeće izda odluku o posljednjem neriješenom zahtjevu tužilaštva u vezi s dokazima. 

U predmetu protiv Ramusha Haradinaja i drugih, Vijeće je tokom statusne konferencije, održane u srijedu prošle sedmice, potvrdilo da je rok do kada obje strane treba da podnesu završne podneske ponedjeljak, 11. juna 2012. Iznošenje završnih riječi održaće se u ponedjeljak, 25. juna i utorak, 26. juna. Nijedan od optuženih neće iznositi dokaze odbrane.
 
Na kraju, želim da vam skrenem pažnju na najnovije aktivnosti Outreach programa:

Outreach program Međunarodnog suda pokrenuo je seriju prezentacija na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, nakon što je niz sličnih predavanja održan na Kosovu, u Hrvatskoj i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Najnovije informacije o ovim predavanjima, kako se budu održavala, biće postavljenje u vidu vijesti na dijelu websitea Međunarodnog suda posvećenog Outreach programu. Prezentacije, premijere, konferencije, posjete – sve naše glavne aktivnosti, kako u Haagu tako i u regionu bivše Jugoslavije - od sada će biti propraćene kratkim vijestima koje će pripremati osoblje s terena kako bi se pružile najsvježije informacije o širokom spektru aktivnosti Outreach programa suda.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savjetnik tužioca, dao je sljedeću izjavu:

Tužilaštvo je u predmetu Mladić podnijelo 4. maja 2012. spisak svjedoka koje namjerava da pozove u prvom segmentu iznošenja svojih dokaza, koji bi trebalo da traje od početka iznošenja dokaza, 29. maja, do 13. jula 2012. Lista je podnesena kao dodatak 'Izmijenjene i dopunjene obavijesti o glavnom izvođenju dokaza tužilaštva: prvi segment'.

Osim toga, tužilaštvo će redovno pružati informacije o svjedocima koje namjerava da pozove u predmetu Mladić. Dostavljaćemo spisak svjedoka sa sažetkom njihovog svjedočenja i, u slučaju da su već svjedočili pred MKSJ-om, linkove na javne transkripte njihovih ranijih svjedočenja.

Taj spisak će biti dostupan na websiteu MKSJ-a putem sljedećeg linka.
 

Pitanja:
   
Na pitanje novinara o izvještaju iz Prištine u kom se navodi da će Haradinaj biti privremeno pušten na slobodu, Jelačić je odgovorila da to u ovom trenutku ne može ni potvrditi ni demantovati.

Na pitanje da li ima još nekih neriješenih zahtjeva za odgodu početka suđenja u predmetu Ratka Mladića, Jelačić je potvrdila da je svih pet zahtjeva za odgodu početka suđenja i iznošenja dokaza riješeno – barem usmenim odlukama – i da se očekuje izdavanje pismenog obrazloženja posljednje dvije odluke.

Na pitanje da li je utvrđen datum posjete tužioca Srbiji, Swinnen je odgovorio da je Tužilaštvo u kontaktu s vlastima Srbije i da će taj datum biti objavljen narednih dana. Posjeta će se održati u sedmici 21. maja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu