Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 14. novembar 2012.

Datum: 7.14.2012.
Vrijeme: 12:00 sati

Sekretarijat i Sudska vijeća:

Magdalena Spalinska, glasnogovornik Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,

Presuda Žalbenog veća u postupku protiv Ante Gotovine i Mladena Markača biće izrečena u petak, u 9:00 časova. Ova dvojica hrvatskih generala su 15. aprila 2011. proglašena krivim za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile hrvatske snaga tokom operacije ‘Oluja’, vojne ofanzive u Hrvatskoj 1995. godine. Izrečene su im kazne od 24, odnosno 18 godina zatvora. Proces akreditacije novinara i ostalih zainteresovanih koji žele da prisustvuju izricanju presude završiće se danas popodne u 17:00 časova. Novinarima se sugeriše da u petak ujutru dođu u 07:30 kako bi preuzeli svoje akreditacije na glavnom ulazu u zgradu Međunarodnog suda.

Zakazano je izricanje još dve presude:

Presuda na ponovljenom suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, trojici bivših zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), biće izrečena u četvrtak, 29. novembra 2012. u 9:00 časova u sudnici I. Sva trojica optuženih terete se za zločine počinjene 1998. na zapadu Kosova. Žalbeno veće je 21. jula 2010. delimično ukinulo oslobađajuće presude Haradinaju i Balaju i naložilo da se suđenje ponovi po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine počinjene u logoru Jablanica, koji je vodila OVK. Žalbeno veće je zaključilo da Pretresno veće nije preduzelo dovoljne mere da se suprotstavi zastrašivanju svedoka koje se dešavalo tokom suđenja, i konkretno da odobri zahtev Tužilaštva da obezbedi svedočenje dva svedoka. Prema Žalbenom veću, s obzirom na potencijalni značaj tih svedoka za tvrdnje Tužilaštva, greška Pretresnog veća je narušila pravičnost postupka, što je za ishod imalo neostvarenje pravde.

Izricanje presude Žalbenog veća u postupku protiv Milana i Sredoja Lukića, dvojice bosanskih Srba optuženih za zločine počinjene u Višegradu u istočnoj Bosni od 1992. do 1994. godine, zakazano je za utorak, 4. decembar 2012. u 15:00 časova u sudnici I. Pretresno veće je 20. jula 2009. osudilo Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora.

Pre nego što se osvrnem na aktuelnosti u sudnicama, želela bih da spomenem odluku koju je prošlog četvrtka doneo predsednik, sudija Theodor Meron, u postupku protiv Momčila Krajišnika. Predsednik je odbio Krajišnikov treći zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, zbog težine zločina za koje je osuđen i zbog činjenice da još nije odslužio dve trećine kazne. Krajišnik, jedan od najviših funkcionera rukovodstva bosanskih Srba, osuđen je 17. marta 2009. na 20 godina zatvora. Prebačen je u Ujedinjeno Kraljevstvo 7. septembra 2009. i od tada je tamo na odsluženju kazne.

Osvrnuću se sada na aktuelnosti u sudnicama, gde se postupci protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića nastavljaju ove i sledeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Radovanu Karadžiću, danas popodne se očekuje da odbrana pozove svog sledećeg svedoka, Dušana Zurovca, bivšeg oficira Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Na suđenju Ratku Mladiću, svedok RM-511 svedoči na zatvorenoj sednici.

Na suđenju Goranu Hadžiću, Pretresno veće će sutra ujutru nastaviti da sluša svedočenje zaštićenog svedoka GH–015.

Na kraju, želela bih da vas obavestim o dva događaja koja će se desiti danas:

Danas je u Hagu započeo trodnevni okrugli sto o izvršenju kazni koje je izrekao MKSJ u organizaciji Međunarodnog suda, zajedno sa Međunarodnim komitetom crvenog krsta. Svrha ovog sastanka je da se pre završetka mandata Međunarodnog suda konsoliduje odnos između MKSJ i država u kojima se izdržavaju kazne, kako bi se obezbedio nesmetan prelazak sa MKSJ na Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Outreach program Međunarodnog suda danas učestvuje u godišnjoj obuci predavača o tome kako biti građanin sveta, na temu ‘mir i zakon’, koju je u Hagu organizovala holandska nevladina organizacija Edukans. Edukans podržava metodologiju nastave u Holandiji koja ima za cilj da stvori odnos solidarnosti između holandskih učenika i njihovih kolega u drugim, naročito manje razvijenim, državama. Outreach program će iskoristiti ovu priliku da holandskim nastavnicima pruži sredstva i informacije kako bi oni učenike upoznali s radom i dostignućima MKSJ na prijemčiv način. Ova inicijativa predstavlja deo širih napora Outreach programa u radu sa srednjoškolcima, u kojem ih informiše o dostignućima Međunarodnog suda.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz kabineta Tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Upitana da li će Mladenu Naletilići Tuti, koji je trenutno na odsluženju kazne u Italiji, biti odobreno prevremeno puštanje na slobodu, Magdalena Spalinska je izjavila da o tome nema nikakvih informacija.

Upitana koliko novinara se akreditovalo za prisustvovanje izricanju presude Žalbenog veća u predmetu Gotovina i Markač u petak, Magdalena Spalinska je odgovorila da je do sada akreditovano oko 50 novinara. Većina ih je iz Hrvatske, ali dosta ih je i iz međunarodnih medijskih kuća, poput Reutersa i AFP, kao i iz Francuske i drugih država.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu