Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 23. januar 2013.

Datum: 23.01.2013.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Odmah ću se osvrnuti na raspored u sudnicama:

Iznošenje završnih reči na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće održano od sledećeg utorka, 29. januara do četvrtka, 31. januara 2013. od 14:15 do 19:00 časova u sudnici III.

Stanišić i Simatović su dvojica visokih funkcionera Službe državne bezbednosti Srbije koji se terete da su organizovali, opremili, obučili, naoružali i finansirali tajne jedinice Službe državne bezbednosti za koje se tvrdi da su ubijale, progonile i deportovale Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrpske civile iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine, i da su rukovodili tim jedinicama. Izvođenje dokaza tužilaštva počelo je 29. juna 2009. svedočenjem prvog svedoka, a završeno je 5. aprila 2011. godine nakon što je pozvano 62 svedoka koji su svedočili viva voce. Izvođenje dokaza odbrane trajalo je od 15. juna 2011. do 17. septembra 2012. godine, a ukupno su pozvana 33 svedoka koji su svedočili viva voce.

Žalbeni pretres u predmetu Šainović i drugi zakazan za period od ponedeljka, 11. marta do utorka, 19. marta. Presuda u ovom predmetu, kojim su obuhvaćeni politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, izrečena je 26. februara 2009. To je bila prva presuda koju je Međunarodni sud izrekao za zločine koje su srpske snage počinile nad kosovskim Albancima tokom sukoba na Kosovu 1999. godine. Jedan od saoptuženih, Milan Milutinović, bivši predsednik Srbije, oslobođen je svih optužbi, a Tužilaštvo nije uložilo žalbu na ovu oslobađajuću presudu. Ostala petorica saoptuženih osuđena su na kazne zatvora u rasponu od 15 do 22 godina.

 Postupci u suđenjima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću nastavljaju se ove i sledeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Radovanu Karadžiću, Veće trenutno sluša svedočenje Dragomira Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji svedoči o događajima u Sarajevu. Miloševića je MKSJ osudio na kaznu od 29 godina zatvora za zločine počinjene nad civilima u Sarajevu tokom drugog dela opsade tog grada koja je trajala od 1992. do 1995. godine. Od marta 2011. godine se nalazi na izdržavanju kazne u Estoniji. On je 64. svedok kojeg je pozvala odbrana.

Na suđenju Ratku Mladiću, zaštićeni svedok RM-055, bivši pripadnik UNPROFOR-a, trenutno svedoči o događajima u Sarajevu. On je 64. svedok kojeg je pozvalo Tužilaštvo.

Postupak na suđenju Goranu Hadžiću nastaviće se sutra u 9:00 časova u sudnici II.

Na kraju, želela bih da vas obavestim će predsednik Meron, na poziv Evropskog suda za ljudska prava, u petak, 25. januara, u Strazburu održati govor kojim će biti obeležen početak rada tog suda u ovoj godini. Početak rada u novoj godini je svečani događaj i odvija se u prisustvu sudija Evropskog suda za ljudska prava i sudija ustavnih i vrhovnih sudova država članica Saveta Evrope i drugih vodećih pravosudnih i nacionalnih aktera. Naslov govora predsednika Merona će biti "Standardi ljudskih prava u sudskoj praksi međunarodnih krivičnih sudova".

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, dao je sledeću izjavu:

Na poziv vlasti Finske, g. Serge Brammertz je bio u zvaničnoj poseti Helsinkiju od 21. do 23. januara. Tužilac se sastao s predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva pravde i finskog državnog tužilaštva.

Teme o kojima se razgovaralo tokom ovih sastanaka bile su trenutni pravosudni rad na MKSJ, napredak u ispunjenju Strategije okončanja rada Međunarodnog suda, saradnja država bivše Jugoslavije sa Tužilaštvom MKSJ i razvoj događaja u vezi s krivičnim gonjenjima za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Tokom posete g. Brammertz je takođe učestvovao na konferenciji tužilaca za ratne zločine nordijskih zemalja, koju je organizovalo Državno tužilaštvo. 

Gospodin Brammertz je bio glavni govornik na seminaru pod nazivom “Istrage i krivična gonjenja za kršenja međunarodnog humanitarnog prava: izazovi i perspektive” koji su zajednički organizovali Ministarstvo spoljnih poslova Finske i  Institut za međunarodno pravo i ljudska prava Erik Castrén (ECI).

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebook, Twitteru i Youtubeu