Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 30. januar 2013.

Datum: 30.01.2013.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Žalbeno veće je juče odbacilo žalbu Radovana Karadžića na odluku Pretresnog veća da mu za izvođenje dokaza odbrane dodeli 300 sati. Žalbeno veće je zaključilo, uz suprotno mišljenje sudije Robinsona, da Karadžić nije dokazao da je 300 sati objektivno nedovoljno vreme za izvođenje dokaza odbrane. Žalbeno veće je takođe naglasilo da, iako je Pretresno veće u obavezi da obezbedi dovoljno vremena za izvođenje dokaza odbrane optuženog, takođe je u obavezi da obezbedi da postupak ne trpi nepotrebna odlaganja. Žalbeno veće je takođe istaklo da s obzirom na to da teret dokazivanja leži na Tužilaštvu, odobravanje vremena koje je relativno proporcionalno vremenu odobrenom Tužilaštvu obično će za ishod imati manje vremena odobrenog odbrani za izvođenje njenih dokaza. U ovom predmetu, obema stranama u postupku odobreno je isto vreme. Tekst odluke na engleskom dostupan je online.

U ponedeljak, Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) i jedan od petorice obuhvaćenih žalbenim predmetom Šainović i drugi, povukao je žalbu koju je uložio na presudu Pretresnog veća. Njegov branilac je obavestio Žalbeno veće da je Ojdanić svoju odluku doneo delimično i zbog svoje poodmakle životne dobi i zbog svog zdravstvenog stanja. On je dodao da Ojdanić prihvata zaključke iz Presude Pretresnog veća i da izražava žaljenje svima koji su pretrpeli patnje kao posledicu ponašanja za koje je osuđen. Uzevši u obzir razloge za povlačenje žalbe koje je Ojdanić naveo, Tužilaštvo je takođe povuklo svoju žalbu na Presudu u delu koji se odnosi na Ojdanića.

Ojdanić je 26. februara 2009. proglašen krivim za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilnog premeštanja albanskog stanovništva na Kosovu tokom 1999. godine. Osuđen je na 15 godina zatvora. Pretres po žalbi u ovom predmetu zakazan je za period od ponedeljka, 11. marta do utorka, 19. marta.

Sada ću se osvrnuti na raspored u sudnicama:

Iznošenje završnih reči na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću počelo je juče popodne. Tužilaštvo je završilo iznošenje svoje završne reči i zatražilo doživotnu kaznu zatvora za obojicu optuženih. Iznošenje završnih reči timova odbrane počeće popodne, u 14:15 časova u sudnici III.

Postupci na suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću nastavljaju se ove i naredne sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Radovanu Karadžiću, Veće trenutno sluša svedočenje Tomislava Hršuma, bivšeg policijskog zvaničnika sa Pala. On je 65. svedok kojeg je pozvala odbrana.

Na suđenju Ratku Mladiću, svedoči svedok RM-120, bivši pripadnik UNPROFOR-a u Sarajevu, On je 66. svedok kojeg je pozvalo Tužilaštvo.

Postupak na suđenju Goranu Hadžiću nastaviće se 4. februara 2013. u 09:00 časova u sudnici II.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebook, Twitteru i Youtubeu