Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 22. maj 2013.

                                                     
Datum: 22.05.2013.
Vrijeme: 12:30 sati

Sekretarijat i sudska vijeća:

Magdalena Spalińska, glasnogovornica Sekretarijata i sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,
   
Međunarodni sud će održati svečanost povodom 20. godišnjice svog osnivanja sljedećeg ponedjeljka, 27. maja, u popodnevnim satima u glavnoj auli Suda. Svečanost će se održati u prisustvu Njegovog veličanstva kralja Nizozemske Willema-Alexandera i podsekretara Ujedinjenih nacija za pravne poslove Patricie O'Brien, i okupiće i sadašnje i bivše zvaničnike Međunarodnog suda. Nakon toga će uslijediti prijem u auli gradske vijećnice u Haagu, gdje će predsjednik sudija Theodor Meron otvoriti izložbu kojom se obilježava ova godišnjica.

Svečanost na Međunarodnom sudu prenosiće se uživo na websiteu Međunarodnog suda, a radio-televizijske kuće će moći preuzeti signal preko priključaka za prenos izvan zgrade Međunarodnog suda. Pozivaju se svi mediji da prate otvaranje izložbe u auli gradske vijećnice, a zainteresovani trebaju do sutra poslati e-mail Službi za medije.

Što se tiče aktivnosti u sudnicama:

Sljedeće sedmice biće izrečene dvije prvostepene presude. Prva će biti izrečena u srijedu, 29. maja, u 10:00 sati u sudnici I u predmetu Prlić i drugi, kojim su obuhvaćena šestorica visokih funkcionera entiteta bosanskih Hrvata za vrijeme rata, Herceg-Bosne. U četvrtak, 30. maja, Pretresno vijeće će izreći presudu u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, dvojice visokih funkcionera Službe državne bezbjednosti Srbije, koji se terete za zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1995. Presuda će biti izrečena u 16:00 sati u sudnici I.

Novinari će biti pravovremeno obaviješteni o proceduri akreditacije za obje presude.

Pretresi u postupcima protiv Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Radovana Karadžića nastavljaju se ove i sljedeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Ratku Mladiću, Vijeće trenutno sluša svjedočenje Marka Trivića, pukovnika Vojske Republike Srpske, koji svjedoči o događajima u Srebrenici u julu 1995.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, pred Vijećem je upravo završeno svjedočenje svjedoka odbrane Zorice Subotić, stručnjaka za oružje. Ona je 133. svjedok odbrane.

Pretres u postupku protiv Gorana Hadžića jutros je odgođen i nastaviće se u utorak, 28. maja, u sudnici II.

Tužilaštvo:

Niko iz Tužilaštva nije prisustvovao konferenciji za štampu.

Pitanja:

Jedan novinar je pitao da li će svečanosti obilježavanja 20. godišnjice MKSJ-a sljedećeg ponedjeljka prisustvovati i svi bivši tužioci. Spalińska je odgovorila da se ne očekuje da će prisutni biti svi bivši tužioci i da su podaci o govornicima navedeni u programu koji je dostupan na websiteu MKSJ-a.