Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 17. juli 2013

Datum: 17.07.2013.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Presuda u postupku zbog nepoštovanja Međunarodnog suda protiv Radislava Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, biće izrečena sutra u 16:00 časova u sudnici I.

Krstić, koji je pred Međunarodnim sudom u aprilu 2004. osuđen za pomaganje i podržavanje genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995, tereti se za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što nije postupio po nalogu subpoena, kojim mu je naloženo da svedoči u predmetu protiv Radovana Karadžića, ili izneo valjan razlog zašto to nije mogao uraditi. Tokom prvog stupanja pred sud, 4. aprila 2013, Krstić se izjasnio da nije kriv po optužbi za nepoštovanje suda. Suđenje je održano 28. maja 2013. godine. Izricanje presude će biti prenošeno uživo na vebsajtu Međunarodnog suda.

Danas popodne će se održati statusna konferencija u postupku protiv Vlastimira Đorđevića. Đorđević, bivši visoki zvaničnik srpske policije, proglašen je krivim za zločine protiv čovečnosti počinjene nad civilima kosovskim Albancima tokom 1999. godine i 23. februara 2011. osuđen na 27 godina zatvora.

Pretresi na suđenjima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću nastavljaju se ove i sledeće sedmice prema rasporedu. Predviđeno je da postupak na suđenju Goranu Hadžiću bude privremeno prekinut u četvrtak i da se nastavi nakon letnje sudske pauze u ponedeljak, 19. avgusta u 9:00 časova u sudnici II.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, Veće trenutno saslušava svedočenje Radovana Radinovića, vojnog eksperta. On je 167. svedok odbrane. 

Specijalni pretres u ovom predmetu će biti održan sledećeg utorka, 23. jula, u vezi sa zahtevom Karadžića da se tačka 1 razdvoji od Optužnice, koji je optuženi podneo juče, nakon odluke Žalbenog veća da vrati tu tačku Optužnice.

Na suđenju Mladiću, trenutno svedoči Ljubomir Obradović, bivši oficir Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je 124. svedok Tužilaštva.

Na suđenju Goranu Hadžiću Veće trenutno saslušava svedočenje Blandine Francis Neggae, bivšeg koordinatora za civilne poslove UNPROFOR-a u “Sektoru istok” u Hrvatskoj. Ona je 67. svedok Tužilaštva.

Outreach program Međunarodnog suda juče je poželeo dobrodošlicu petorici sudija za ratne zločine i grupi posmatrača sa suđenja za ratne zločine iz Hrvatske, koji su došli u dvodnevnu posetu MKSJ. Ovu posetu je organizovala hrvatska nevladina organizacija Dokumenta u saradnji s Kancelarijom generalnog sekretara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Ova grupa se sastala s visokim zvaničnicima MKSJ i razgovarala o većem broju tema koje se tiču sudske prakse Međunarodnog suda i podrške nacionalnim pravosuđima.

Međunarodni sud je juče u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorio izložbu kojom je obeležio 20. godišnjicu svog rada. Prijemu na otvaranju izložbe prisustvovalo je više od 60 gostiju, uključujući stručnjake na polju tranzicione pravde i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, nacionalnog pravosuđa i diplomatskog kora. Ova izložba, koja je prethodno bila postavljena u Hagu, biće otvorena do 31. avgusta.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Na pitanje da li su preduzeta bilo kakve mere nakon pritužbi svedoka Dragana Andana da je Milan Lukić koristio telefon Pritvorske jedinice kako bi pretio njegovoj porodici i da je pretio njemu lično kada je bio u poseti Pritvorskoj jedinici, Magdalena Spalińska je odgovorila da će se raspitati i da će se javiti tom novinaru s dodatnim informacijama.

Na pitanje da li se Međunarodni sud susretao sa sličnim problemima u prošlosti, Spalińska je izjavila da nije upoznata s bilo kakvim sličnim pitanjima u odnosu na Milana Lukića ali da se Međunarodni sud u prošlosti susretao sa izazovom pretnji upućenih svedocima. Ona je dodala su sve pretnje bezbednosti svedoka stvari koje se shvataju izuzetno ozbiljno i da se prate u Službi za žrtve i svedoke Međunarodnog suda. Ona je objasnila da pošto se ova pitanja odnose na bezbednost svedoka ona se obrađuju poverljivo, ali da će se novinaru javiti s dodatnim informacijama ukoliko to bude moguće.