Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ

Datum: 4.6.2014.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Podsećam vas da će sutra popodne, u dvojnom svojstvu predsednika i MKSJ i Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), predsednik Meron Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstaviti šestomesečni izveštaj Međunarodnog suda o napretku ostvarenom u ispunjenju strategije završetka njegovog rada, kao i izveštaj o napretku ostvarenom u radu Mehanizma. Nakon njega će se Savetu obratiti tužilac Međunarodnog suda, Serge Brammertz, i tužilac MKSR i MMKS, Hassan Jallow. Obraćanja će biti dostupna na vebsajtu Međunaronog suda neposredno nakon što govori budu okončani. Takođe se mogu pratiti uživo na vebsajtu Ujedinjenih nacija putem webcast linka.

Prema javnoj redigovanoj verziji odluke koja je zavedena 28. maja 2014, Predsednik MMKS, sudija Meron, odoborio je Ranku Ćešiću prevremeno puštanje na slobodu koje je stupilo na snagu 25. maja. Predsednik Meron je svoju odluku doneo na osnovu toga što je Češić odslužio dve trećine kazne od 18 godina zatvora, što pokazuje znake rehabilitacije i zbog saradnje s Tužilaštvom.

Osvrnuću se sada na aktivnosti u sudnicama.

Početak izvođenja dokaza odbrane na suđenju Goranu Hadžiću zakazan je za 3. jul 2014. u 9:00 časova u sudnici III. Pretresno veće je pomerilo početak izvođenja dokaza odbrane zbog nedostupnosti sudije Mindue i sudije Halla. Konferencija pre izvođenja dokaza odbrane i dalje je zakazana za utorak, 17. jun u 9:00 časova u sudnici III.

Na suđenju Ratku Mladiću, Veće trenutno sluša svedočenje Zdravka Čvora, bivšeg opštinskog zvaničnika na Palama. Odbrana je do sada pozvala 11 svedoka.

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.