Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ

Datum: 18.06.2014
Vreme: 12:30 p.m.

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

U predmetu Šešelj, Pretresno veće je prošli petak izdalo nalog u kojem poziva strane u postupku da iznesu mišljenje o mogućnosti da se optuženi privremeno pusti na slobodu proprio motu, to jest na inicijativu Veća. Tužilaštvu je dat rok od sedam dana da iznese svoje primedbe, dok je Odbrana dobila rok od sedam dana od momenta primanja prevoda odluke na bosanski/hrvatski/srpski jezik. Prevod je izdat u ponedeljak 16. juna. Optuženi je juče predao svoje primedbe.

U svojoj odluci Pretresno veće je imalo u vidu odluku Žalbenog veća od 6. juna 2014. da se postupak u ovom predmetu nastavi. Pretresno veće je takođe naglasilo da će postupak biti odložen na neodređeno vreme dok se sudija Niang ne upozna sa sudskim spisima, te je primetilo da je optuženi već odslužio sve kazne koje su mu izrečene zbog nepoštovanja suda

Sada ću se osvrnuti na aktivnosti u sudnicama:

Konferencija pre iznošenja odbrane u predmetu Hadžić je održana juče. Najavljeno je da će Pretresno veće zasedati pet dana nedeljno tokom jula i avgusta, osim u vreme sudske pauze. Odbrana je zatražila smanjenje ovog rasporeda na četiri dana nedeljno u julu s obzirom na to da je optuženi jedini svedok za kojeg se očekuje da će svedočiti. Odluka po ovom zahtevu se očekuje. Iznošenje dokaza odbrane će početi 3. jula 2014. u 9:00 časova u sudnici broj III. Odbrana je najavila da će joj biti potrebno 140 sati za iznošenje dokaza. Navodi se da će optuženi biti prvi svedok i da će dati izjavu u skladu s pravilom 84bis Pravilnika o postupku i dokazima MKSJ-a.

Suđenje Ratku Mladiću je trenutno obustavljeno zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Konačno, statusna konferencija u predmetu Tolimir biće održana 24. juna u 15:15 časova u sudnici I.

Pitanja:

Na pitanje novinara za dodatnim informacijama u vezi sa zdravstvenim stanjem Mladića i vremenskim okvirom njegovog eventualnog povratka u sudnicu, Spalinska je istakla da jedino što je u ovom trenutku poznato jeste ono što je izrečeno u sudnici pre nekoliko dana. To je da Mladić jeste bolestan, ali da ta bolest nije u vezi s moždanim i srčanim problemima. Očekuje se da bi suđenje moglo biti nastavljeno sutra, ali to će zavisiti od zdravstvenog stanja optuženog.

Upitana o podnesku Tužilaštva u predmetu Šešelj, koji se očekuje u petak, Spalinska je potvrdila vremenski rok, i dodala kako podnesak još uvijek nije primljen.