Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ

Datum: 10.09.2014
Vreme: 12:30 p.m.

Sekretarijat i Sudska veća:


Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,
 

Odmah ću se osvrnuti na predstojeći raspored u sudnicama.

U predmetu Prlić i drugi, statusna konferencija će se održati 23. septembra u 15:30 časova u sudnici I.

U postupku protiv Ratka Mladića neće se voditi pretresi tokom sedmice koja počinje u ponedeljak, 6. oktobra.

Takođe na suđenju Ratku Mladiću, Veće trenutno sluša svedočenje Vladimira Lukića, bivšeg premijera Republike Srpske.

U postupku protiv Gorana Hadžića, Vojislav Šešelj trenutno svedoči za odbranu u tom predmetu.

Ove sedmice će tužilac Mehanizma Hassan B. Jallow biti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Ovo je prva tužiočeva poseta regionu u svojstvu tužioca MMKS, institucije koja postepeno preuzima funkcije MKSJ kako se Međunarodni sud približava okončanju preostalih predmeta. U sve tri države tužilac Jallow će se sastati s ministrima spoljnih poslova i pravde, a takođe će potpisati memorandume o razumevanju s relevantnim tužilaštvima, čime će se radni odnosi nacionalnih tužilaštava i MMKS formalno ozvaničiti.

Osim toga, tužilac Jallow će danas u Bosni i Hercegovina posetiti memorijalni centar u Srebrenici, a sutra memorijalne centre u Bradini i Grabovici.

Sledeće sedmice projekat Outreach programa namenjen mladima će započeti prvim predavanjem u novoj školskoj godini koje će se održati 16. septembra na Institutu dr Simo Milošević Institute u Igalu, Crna Gora. Ovo predavanje na temu Prekretnice u sudskoj praksi MKSJ biće održano u sklopu Akademije Straniak za demokratiju i ljudska prava. Studenti koji učestvuju u ovoj letnjoj školi dolaze iz celog regiona bivše Jugoslavije.

Na kraju, napominjem da će se od danas konferencije za štampu MKSJ održavati svake druge srede. Sledeća konferencija za štampu će se održati u sredu, 24. septembra u 12:30. Portparol i Služba za medije i dalje su na raspolaganju tokom sedmice da odgovore na pitanja i zahteve.

Pitanja:

Upitana o tome da li ima ikakvih novosti u vezi sa Šešeljem, posebno u vezi s tim koliko će vremena novoimenovanom sudiji biti potrebno da se upozna sa sudskim spisom, Spalinska je odgovorila da se sudija i dalje upoznaje s predmetom i da nema indikacija kada će taj proces biti okončan. Spalinska je dodala da će presuda biti izrečena u dogledno vreme.