ČINJENIČNA OSNOVA

 1. Tužilaštvo i Ranko Češić su saglasni s tim da su sljedeće činjenice istinite, te da predstavljaju osnovu za ovo potvrdno izjašnjenje o krivici:

 2. Ranko Češić, sin Radovana, rođen je 5. septembra 1964. u opštini Drvar u Bosni i Hercegovini.

 3. U maju 1992. on je isprva bio pripadnik Teritorijalne odbrane bosanskih Srba u Grčici (opština Brčko), a zatim je postao pripadnik interventnog voda iz sastava policijskih snaga bosanskih Srba (SUP-u) u gradu Brčkom. Među ostalim dužnostima na koje je raspoređen tokom maja i juna 1992. bilo je i hapšenje određenih osoba nesrpske nacionalnosti i njihovo privođenje u policijsku stanicu u Brčkom i/ili u zatočenički objekt Luka na ispitivanje.

 4. Tokom perioda u kojem su počinjena krivična djela za koja se tereti, u Bosni i Hercegovini je postojalo stanje oružanog sukoba i Ranko Češić je bio svjestan te činjenice.

 5. Tokom perioda u kojem su počinjena krivična djela za koja se tereti, Ranko Češić je bio dužan da se pridržava zakona i običaja koji regulišu vođenje rata, uključujući i Ženevske konvencije iz 1949.

 6. Sva djela i propusti za koja se Ranko Češić tereti kao za zločine protiv čovječnosti bili su dio rasprostranjenog ili sistematskog napada usmjerenog protiv muslimanskog i hrvatskog civilnog stanovništva opštine Brčko u dijelovima Bosne i Hercegovine koji su trebali da postanu Republika Srpska, a Ranko Češić je bio svjestan šireg konteksta u kojem se odvijalo njegovo ponašanje.

 7. Nijedna žrtva krivičnih djela za koja je on okrivljen nije aktivno učestvovala u neprijateljstvima u vrijeme ponašanja optuženog usmjerenog protiv njih.

  Tačke 1-2

 8. Oko 5. maja 1992., Ranko Češić je otišao u sportsku dvoranu "Partizan" u Brčkom, u kojoj su bili zatočeni muslimanski civili, i izveo iz dvorane zatočenog Muslimana Sakiba Bećirevića (zvanog Kibe), te još četiri muškarca: dvojica su imali nadimke Pepa i Sale, a dvojica su bili sinovi izvjesnog Avde. Ranko Češić je potom ovu petoricu zatočenika ubio hicima iz vatrenog oružja.

 9. Ranko Češić je, u trenutku kad je pucao na njih iz svog oružja, posjedovao namjeru da ubije Sakiba Bećirevića, Pepu, Saleta i dvojicu Avdinih sinova.

  Tačke 3-4

 10. Dana 9. maja 1992., ili približno tog datuma, u logoru Luka u Brčkom, Ranko Češić je izveo jednog ribara Muslimana koji se zvao Sejdo iz jednog manjeg skladišta u kojem je bio zatočen, odveo ga iza ugla i zatim ga usmrtio hicem iz vatrenog oružja.

 11. Ranko Češić je u trenutku kad je ustrijelio Sejdu posjedovao namjeru da ga ubije.

  Tačke 5-6

 12. Oko 11. maja 1992., Ranko Češić je prozvao policajca muslimanske nacionalnosti Mirsada Glavovića da izađe iz glavnog hangara u logoru Luka, gdje je Glavović bio zatočen. Ranko Češić naredio je Mirsadu Glavoviću da se rukuje sa drugim zatočenicima i oprosti se od njih. Ranko Češić je zatim izveo Mirsada Glavovića iz hangara, te zajedno s drugima premlatio i ubio tu žrtvu.

 13. Ranko Češić je u trenutku goreopisanog premlaćivanja posjedovao namjeru da ubije Mirsada Glavovića.

  Tačke 7-8

 14. Oko 11. maja 1992., u logoru Luka, Ranko Češić je uz prijetnju vatrenim oružjem prisilio zatočene Muslimane A i B (braću zatočenu u tom logoru), da jedan nad drugim vrše seksualne radnje (fellatio) pred drugima, čime je žrtvama A i B nanio tešku uvredu i ponizio ih.

 15. Ranko Češić je u vezi s obje žrtve posjedovao namjeru da dođe do seksualne penetracije i znao je da se to dešava bez pristanka žrtava.

  Tačke 9-10

 16. Dana 12. ili 13. maja 1992., u logoru Luka, Ranko Češić i još jedan srpski policajac palicama su na smrt pretukli zatočenog Muslimana koji se zvao Nihad Jašarević.

 17. Ranko Češić je u trenutku goreopisanog premlaćivanja posjedovao namjeru da ubije tu žrtvu.

  Tačke 11-12

 18. Približno između 14. maja i 6. juna 1992., Ranko ČEŠIĆ je četiri zatočenika, čiji identitet nije poznat, izveo iz upravne zgrade logora Luka na asfaltirani put ispred glavnog hangara, i uz pomoć dvojice stražara (Miše Čajevića i Pudića, čije ime nije poznato), iz vatrenog oružja ubio najmanje dvojicu zatočenika.

 19. Ranko Češić je posjedovao namjeru da ubije te žrtve u trenutku kad su ih on i njegovi pratioci ustrijelili, kako je opisano u prethodnom pasusu.