TUŽITELJ MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU

PREDMET BROJ: IT 95-11-I

 

TUŽITELJ SUDA
PROTIV
MILANA MARTIĆA

 

OPTUŽNICA

Richard J. Goldstone, tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sukladno ovlastima iz člana 18 Statuta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Statut Suda), optužuje:

1. Od ljeta 1991, oružane snage Republike Hrvatske (HV) sudjeluju u oružanom sukobu s oružanim snagama samoproglašene Republike Srpske Krajine (ARSK).

2. Od početka rata u ljeto 1991. do kraja iste godine, ARSK je uz pomoć Jugoslavenske narodne armije (JNA) porazila HV u brojnim borbama te preuzela nadzor nad približno jednom trećinom teritorija Republike Hrvatske uključujući dijelove istočne i zapadne Slavonije i Krajinu.

3. Nakon prekida vatre u siječnju 1992, Zaštitne snage Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) raspoređene su u područjima koja je držala ARSK.

4. Jedno od područja koja je ARSK držala u zapadnoj Slavoniji bilo je Zapadna zona Ujedinjenih naroda, poznata i kao sektor Zapad, koji je ostao pod nadzorom ARSK do 1. svibnja 1995.

5. Dana 1. svibnja 1995, HV je napala snage ARSK u sektoru Zapad i potisnula snage ARSK prema jugu, preko rijeke Save, u dio Bosne koji drže Srbi.

6. Milan MARTIĆ, predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK), za odmazdu je izdao zapovijed vojnim snagama ARSK da napadnu tri hrvatska grada, uključujući i Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske.

7. Na raketu "orkan", dalekometno oružje, mogu se staviti razne bojeve glave s određenim namjenama: razaranje vojnih ciljeva ili ubijanje ljudi. Kada se na "orkan" stavi "kazetna bomba", kakva je korištena u napadu na Zagreb, ovo oružje postaje oružje za uništenje žive sile kojemu je jedina svrha ubijanje ljudi.

8. Dana 2. svibnja 1995, oko 10 sati i 25 minuta, po zapovijedi Milana MARTIĆA, ARSK je na središnji dio Zagreba ispalila rakete tipa "orkan" s kazetnim bombama kao bojevim glavama, što je prouzročilo smrt i ranjavanje civila u Zagrebu. To je bio protuzakoniti napad na civilno stanovništvo i građane kao pojedince.

9. Dana 3. svibnja 1995, oko 12 sati i 10 minuta, po zapovijedi Milana MARTIĆA, ARSK je na središnji dio Zagreba ponovo ispalila rakete tipa "orkan" s kazetnim bombama kao bojevim glavama, ponovo prouzročivši smrt i ranjavanje civila u Zagrebu. Ovo je također bio protuzakoniti napad na civilno stanovništvo i građane kao pojedince.


OPTUŽENI

10. Milan MARTIĆ je rođen 18. studenog 1945. u blizini Knina, u Hrvatskoj. Završio je školu za policajce u Hrvatskoj i bio viši inspektor hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

11. U siječnju 1991, Milan MARTIĆ je imenovan za načelnika unutarnjih poslova samoproglašene RSK. Na istu je dužnost ponovo postavljen godine 1993, a u veljači 1994. je postao predsjednik samoproglašene RSK. Trenutačno boravi u Kninu, glavnom gradu samoproglašene RSK.


OPĆE POSTAVKE OPTUŽNICE

12. U vremenu na koje se odnosi optužnica, u Republici Hrvatskoj je trajalo stanje oružanog sukoba.

13. U vremenu na koje se odnosi optužnica, žrtve spomenute u optužnici bili su civili pod zaštitom ratnih zakona i običaja.

14. U vremenu na koje se odnosi optužnica, Milan MARTIĆ je bio dužan pridržavati se zakona i običaja koji reguliraju vođenje rata.


OPTUŽBE

TOČKA I

15. Dana 2. svibnja 1995, Milan MARTIĆ je kao predsjednik samoproglašene RSK svjesno i namjerno zapovijedio protuzakonit napad na civilno stanovništvo i građane Zagreba kao pojedince što je prouzročilo smrt najmanje pet građana i brojna ranjavanja civilnog stanovništva i građana Zagreba kao pojedinaca, te je time Milan MARTIĆ prekršio ratne zakone i običaje, što je zločin prema članovima 3 i 7(1) Statuta Suda; odnosno

TOČKA II

16. Dana 2. svibnja 1995, Milan MARTIĆ je kao predsjednik samoproglašene RSK znao ili imao razloga znati da neka podređena osoba u ARSK namjerava počiniti i da je počinila ratni zločin, odnosno izvršila protuzakoniti raketni napad protiv civilnog stanovništva i građana Zagreba kao pojedinaca, te je propustio poduzeti potrebne i odgovarajuće mjere kako bi spriječio napad i propustio kazniti počinitelje napada, što sve predstavlja kršenje članova 3 i 7(3) Statuta Suda.

TOČKA III

17. Dana 3. svibnja 1995, Milan MARTIĆ je kao predsjednik samoproglašene RSK, svjesno i namjerno zapovijedio protuzakonit napad na civilno stanovništvo i građane Zagreba kao pojedince što je prouzročilo smrt najmanje dvoje građana i brojna ranjavanja civilnog stanovništva i građana Zagreba kao pojedinaca, te je time Milan MARTIĆ prekršio ratne zakone i običaje, što je zločin prema članovima 3 i 7(1) Statuta Suda; odnosno

TOČKA IV

16. Dana 3. svibnja 1995, Milan MARTIĆ je kao predsjednik samoproglašene RSK znao ili imao razloga znati da neka podređena osoba u ARSK namjerava počiniti i da je počinila ratni zločin, odnosno izvršila protuzakoniti raketni napad protiv civilnog stanovništva i građana Zagreba kao pojedinaca, te je propustio poduzeti potrebne i odgovarajuće mjere kako bi spriječio napad i propustio kazniti počinitelje napada, što sve predstavlja kršenje članova 3 i 7(3) Statuta Suda.


_________________
Richard J. Goldstone
Tužitelj
24. srpnja 1995.