Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu - 29. februar 2012.

Datum: 29.02.2012
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, portparol Sekretarijata i Sudskih veća dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Tužilaštvo je prošlog petka podnelo svoj pretpretresni podnesak u postupku protiv Ratka Mladića. Očekuje se da odbrana podnese svoj pretpretresni podnesak do petka, 16. marta 2012, kako je naložilo Pretresno veće.

Sada ću se osvrnuti na raspored u sudnicama:

Početak iznošenja završnih reči na suđenju Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, zakazan je za ponedeljak, 5. mart u 14:15 časova u sudnici III. Očekuje se da bi Tužilaštvo svoju završnu reč trebalo da iznosi od ponedeljka 5. marta do srede 7. marta, nakon čega će uslediti iznošenje završne reči optuženog od ponedeljka 12. marta do četvrtka 15. marta. Htela bih da podsetim novinare koji bi želeli da prate iznošenje završnih reči na Međunarodnom sudu da treba da stupe u kontakt sa Službom za medije do sutra popodne kako bi potvrdili svoje prisustvo.

Sledeće srede, u 15:00 časova u sudnici III održaće se statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu protiv Momčila Perišića. Ovo je prva statusna konferencija u ovom predmetu od 6. septembra 2011. godine kada je Perišić, načelnik Generalštaba i najviši oficir Vojske Jugoslavije protiv kojeg je Međunarodni sud do sada podigao optužnicu, osuđen na 27 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću, kao i na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastavljaju se ove i naredne sedmice prema rasporedu.

Na suđenju Karadžiću, Pretresno veće trenutno sluša svedočenje Manojla Milovanovića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Na suđenju Stanišiću i Simatoviću trenutno svedoči Mladen Karan, bivši oficir Vojske Jugoslavije i kasnije načelnik za bezbednost 21. kordunskog korpusa Srpske vojske Krajine.

Sutra se očekuje početak svedočenja svedoka Slavka Lisice, kojeg je pozvalo Veće, koji će svedočiti na suđenju Stanišiću i Župljaninu.

Na kraju, želela bih da vas obavestim o događaju koji će se održati na Međunarodnom sudu u četvrtak, 8. marta 2012. povodom proslave međunarodnog dana žena. Ove godine, gostujući govornik će biti Kathryn Bolkovac, autor knjige "The Whistleblower: Sex Trafficking, Military Contractors, and One Woman's Fight for Justice" (Potkazivač: trgovina ljudima, privatna vojska i borba jedne žene za pravdu) koja je poslužila kao inspiracija za film “Glas istine” (The Whistleblower), i koja opisuje njenu hrabru borbu protiv trgovine ljudima u seksualne svrhe u Bosni i Hercegovini. Ovaj skup će voditi Michelle Jarvis, kontakt osoba Međunarodnog suda za pitanja žena i kontakt osoba za sprečavanje seksualnog izrabljivanja i seksualnog zlostavljanja. Novinari se pozivaju da prisustvuju ovom skupu i sastanu se i razgovaraju s gospođama Bolkovac i Jarvis.

       
Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić iz kabineta tužioca nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:
   
Upitan da li tužilaštvo ima stav ili da li oseća olakšanje zbog toga što se suđenje Vojislavu Šešelju približava kraju, Kontić je izjavio da on ne bi mogao da kaže da je došlo do olakšanja s obzirom da je u pitanju redovan završetak krivičnog postupka. Kontić je dodao da se tužilaštvo sada priprema za završne podneske počevši od ponedeljka. Nakon što tužilaštvo i odbrana dostave svoje podneske, na sudijama ostaje da donesu presudu.

Jedan novinar je istakao da je na poslednjoj statusnoj konferenciji u postupku protiv Ratka Mladića optuženi zahtevao da se njegovoj supruzi dozvoli da mu donese njegovu vojnu uniformu. Upitana da li postoji ikakav osnov da se Mladiću dozvoli da nosi uniformu u sudnici i da li su drugi optuženi ikada nosili uniforme u sudnici, Jelačić je odgovorila da osim nekoliko svedoka koji su i dalje bili u vojnoj službi i nosili uniformu ona nije upoznata s tim da je ijedan optuženi do sada to učinio.

Jelačić je dodala da je na Veću da odluči po ovom pitanju u vezi s oblačenjem u sudnici. Ona je rekla da u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija nošenje uniforme nije dozvoljeno prema pravilima koja su na snazi u drugim sličnim institucijama kako bi se održali red i bezbednost.

   

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu