Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu - 28. mart 2012.

Datum: 28.03.2012
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Predsednik  Meron je u poseti  Vašingtonu u sklopu delegacije koju je organizovao gradonačelnik Haga, a u kojoj su još i predsednik Međunarodnog krivičnog suda i predsednik Međunarodnog suda pravde. Cilj ove posete je informisanje javnosti o ulozi međunarodnih sudova u Hagu. Predsednik će, zajedno s drugim članovima delegacije, učestvovati na panel diskusiji pri Američkom društvu za međunarodno pravo i Brookings Institutu. Takođe će se sastati s članovima administracije predsednika Obame i sudijama Vrhovnog suda SAD.

Osvrnuću se sada na raspored u sudnicama:

Statusna konferencija u postupku protiv Ratka Mladića održaće se sutra ujutru u 9:00 časova u sudnici III.

Trenutno se na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću održava sednica o tekućim pitanjima.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću nastavlja se sledeće sedmice prema rasporedu, a Pretresno veće trenutno sluša svedočenje Dušana Janca, koji je istražitelj tužilaštva koji je pripremio izveštaje o ekshumacijama u Srebrenici.

Na kraju, želela bih da vas obavestim da Outreach program Međunarodnog suda sutra pokreće seriju prezentacija u srednjim školama u Hrvatskoj. Multimedijalne  prezentacije o radu i dostignućima Međunarodnog suda biće održane u ukupno 15 srednjih škola tokom ove školske godine. Ove prezentacije su deo regionalnog projekta koji ima za cilj da podrži proces suočavanja s prošlošću u regionu, ohrabrujući mlade da se aktivno zainteresuju za rad i dostignuća Međunarodnog suda, kao i za šira pitanja pravde, mehanizme tranzicione pravde i post-konfliktnog društvenog oporavka. Ovaj projekat se već sprovodi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Outreach program se nada da će uskoro dobiti potrebna odobrenja vlade kako bi mogao da sprovede ovaj projekat i u Srbiji.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:
   
Nisu postavljana nikakva pitanja.


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu