Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu - 9. maj 2012.

Datum:  9.05.2012
Vrijeme: 12:00 sati

Sekretarijat i Sudska vijeća:

Nerma Jelačić, glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,

Iznošenje uvodne riječi tužilaštva, koje će označiti početak suđenja Ratku Mladiću, održaće se sljedeće sedmice u srijedu, 16. maja i četvrtak, 17. maja, s početkom u 9:00 časova, u sudnici I. Prošlog petka, Pretresno vijeće je odbacilo dva najnovija zahtjeva odbrane da se početak suđenja odgodi za 90 dana. Vijeće će u dogledno vrijeme izdati pismeno obrazloženje odluke kojom su odbijeni zahtjevi za odgodu. Prema tome, iznošenje dokaza tužilaštva počet će u utorak, 29. maja, u 9:00 časova, kako je i prethodno zakazano. Izdavanje akreditacija novinarima i predstavnicima javnosti koji žele da prisustvuju iznošenju uvodne riječi trenutno je u toku i završit će se u ponedjeljak, 14. maja. Više informacija biće dostupno na websiteu Međunarodnog suda.

U toku je zaseban proces akreditacije za raspravu u žalbenom postupku u predmetu protiv Ante Gotovine i Mladen Markača koja će se održati u ponedjeljak, 14. maja u sudnici I, od 9:00 do 18:30 časova. Detalji su dostupni na internet stranici suda. Predstavnici sredstava informisanja mogu poslati zahtjev za akreditaciju do petka ove sedmice. Nakon rasprave o žalbi slijedi statusna konferencija koja će se održati u srijedu, 23. maja u 15:00 časova, u sudnici III.

 U petak će se održati statusna konferencija u žalbenom postupku protiv Vlastimira Đorđevića u 9:30 časova u sudnici I. Statusna konferencija u predmetu protiv Nikole Šainovića i drugih održaće se sljedeće sedmice u srijedu, 16. maja, u 14:30 časova u sudnici I.

Zasedanja na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastaviće se ove i sljedeće sedmice prema rasporedu. Vijeće trenutno sluša iskaz vještaka Milana Miloševića, čije svjedočenje je počelo u utorak, 1. maja, na poziv odbrane Franka Simatovića. Njegovo vještačenje se odnosi na sistem unutrašnjih poslova i bezbjednosti u Srbiji i bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću je prošlog petka odgođen do daljnjeg nakon što je svjedočio posljednji svjedok tužilaštva. Tužilaštvo je pozvalo ukupno 195 svjedoka, a Vijeće jednog svjedoka. Izvođenje dokaza tužilaštva će biti zvanično okončano nakon što Vijeće izda odluku o posljednjem neriješenom zahtjevu tužilaštva u vezi s dokazima. 

U predmetu protiv Ramusha Haradinaja i drugih, Vijeće je tokom statusne konferencije, održane u srijedu prošle sedmice, potvrdilo da je rok do kada obje strane treba da podnesu završne podneske ponedjeljak, 11. juna 2012. Iznošenje završnih riječi održaće se u ponedjeljak, 25. juna i utorak, 26. juna. Nijedan od optuženih neće iznositi dokaze odbrane.
 
Na kraju, želim da vam skrenem pažnju na najnovije aktivnosti Outreach programa:

Outreach program Međunarodnog suda pokrenuo je seriju prezentacija na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, nakon što je niz sličnih predavanja održan na Kosovu, u Hrvatskoj i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Najnovije informacije o ovim predavanjima, kako se budu održavala, biće postavljenje u vidu vijesti na dijelu websitea Međunarodnog suda posvećenog Outreach programu. Prezentacije, premijere, konferencije, posjete – sve naše glavne aktivnosti, kako u Haagu tako i u regionu bivše Jugoslavije - od sada će biti propraćene kratkim vijestima koje će pripremati osoblje s terena kako bi se pružile najsvježije informacije o širokom spektru aktivnosti Outreach programa suda.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savjetnik tužioca, dao je sljedeću izjavu:

Tužilaštvo je u predmetu Mladić podnijelo 4. maja 2012. spisak svjedoka koje namjerava da pozove u prvom segmentu iznošenja svojih dokaza, koji bi trebalo da traje od početka iznošenja dokaza, 29. maja, do 13. jula 2012. Lista je podnesena kao dodatak 'Izmijenjene i dopunjene obavijesti o glavnom izvođenju dokaza tužilaštva: prvi segment'.

Osim toga, tužilaštvo će redovno pružati informacije o svjedocima koje namjerava da pozove u predmetu Mladić. Dostavljaćemo spisak svjedoka sa sažetkom njihovog svjedočenja i, u slučaju da su već svjedočili pred MKSJ-om, linkove na javne transkripte njihovih ranijih svjedočenja.

Taj spisak će biti dostupan na websiteu MKSJ-a putem sljedećeg linka.
 

Pitanja:
   
Na pitanje novinara o izvještaju iz Prištine u kom se navodi da će Haradinaj biti privremeno pušten na slobodu, Jelačić je odgovorila da to u ovom trenutku ne može ni potvrditi ni demantovati.

Na pitanje da li ima još nekih neriješenih zahtjeva za odgodu početka suđenja u predmetu Ratka Mladića, Jelačić je potvrdila da je svih pet zahtjeva za odgodu početka suđenja i iznošenja dokaza riješeno – barem usmenim odlukama – i da se očekuje izdavanje pismenog obrazloženja posljednje dvije odluke.

Na pitanje da li je utvrđen datum posjete tužioca Srbiji, Swinnen je odgovorio da je Tužilaštvo u kontaktu s vlastima Srbije i da će taj datum biti objavljen narednih dana. Posjeta će se održati u sedmici 21. maja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu