Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 10. oktobar 2012.

Datum: 10.10.2012.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalinska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Suđenje Goranu Hadžiću će početi u utorak, 16. oktobra u 9:00 časova u sudnici I. Hadžić, bivši predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, tereti se za niz zločina počinjenih u istočnoj Slavoniji, Hrvatska, od juna 1991. do decembra 1993. godine, uključujući za progon, ubistva, protivpravno lišavanje slobode, mučenje, nečovečna dela, okrutno postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje. Hadžić je uhapšen 20. jula 2011. godine. Bio je poslednji optuženi u bekstvu od ukupno 161 lica protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnicu. Na ponovljenom prvom stupanju pred sud, 24. avgusta 2011, Hadžić se izjasnio da nije kriv po optužbama u optužnici. Pretpretresna konferencija u ovom predmetu biće održana u ponedeljak, 15. oktobra u 9:00 časova u sudnici I.

Izvođenje dokaza odbrane Radovana Karadžića takođe će početi u utorak, 16. oktobra u 9:00 časova u sudnici III. Karadžić je 27. avgusta 2012. podneo spisak od 600 svedoka odbrane i zahtevao 600 sati za izvođenje dokaza odbrane. Veće je 19. septembra donelo odluku kojom je optuženom odobreno 300 sati za izvođenje svih dokaza odbrane. Optuženi je uložio žalbu na ovu odluku, i odluka po ovoj žalbi se očekuje u dogledno vreme. O dodatnim detaljima u vezi s tim na koji način će se izvoditi dokazi odbrane biće raspravljano na pretpretresnoj konferenciji koja će se održati u ponedeljak, 15. oktobra u 9:00 časova u sudnici III.

Novinari koji žele da izveštavaju sa početka suđenja Hadžiću ili početka izvođenja dokaza Karadžićeve odbrane treba da pošalju e-mail na adresu press [at] icty.org (Službe za medije) do podneva u petak, 12. oktobra.

Osvrnuću se na današnji raspored u sudnici na  suđenju Ratku Mladiću, na kojem je general John Wilson upravo počeo svoje svedočenje. General Wilson je bio visoki vojni oficir za vezu Ujedinjenih nacija od januara do marta 1992. i glavni vojni posmatrač od marta 1992. do decembra 1992. godine. Njegovo svedočenje se odnosi na Mladićevu ulogu u usmeravanju artiljerijske vatre na Sarajevo. Postupak u ovom predmetu nastavlja se ove sedmice prema rasporedu. Suđenje će nakon toga biti privremeno prekinuto tokom dve sedmice i nastaviće se u ponedeljak, 29. oktobra u 9:00 časova u sudnici I. 

Na kraju, predsednik Meron će sledećeg ponedeljka, 15. oktobra, boraviti u Njujorku gde će se obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija povodom predstavljanja Devetnaestog godišnjeg izveštaja Međunarodnog suda. Tokom ove misije predsednik će se sastati s članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim visokim zvaničnicima Sekretarijata Ujedinjenih nacija. Saopštenje za javnost, koje će sadržati njegov govor, biće objavljeno neposredno nakon njegovog obraćanja u ponedeljak. Godišnji izveštaj je već dostupan na vebsajtu Međunarodnog suda.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, dao je sledeću izjavu:

Tužilac Serge Brammertz sledeće sedmice će od 15. do 17. oktobra boraviti u Bosni i Hercegovini u sklopu priprema za podnošenje svog narednog izveštaja Savetu bezbednosti. Sastaće se sa članovima Predsedništva BiH, Tužilaštva BiH, predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima udruženja žrtava.  

Teme o kojima će se razgovarati uključuju saradnju Tužilaštva i vlasti u BiH, kao i napredak u suđenjima za ratne zločine na nacionalnom nivou i sprovođenju strategije o procesuiranju ratnih zločina.

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu