Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 17. oktobar 2012.

Datum: 17.10.2012.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, šef Službe za komunikacije, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Jučerašnji dan bio je od posebne važnosti za Međunarodni sud, zbog početka poslednjeg suđenja – postupka protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK). Hadžić, uhapšen prošle godine, bio je poslednji optuženi koji je bio u bekstvu od ukupno 161 lica protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice i poslednji optuženi koji je čekao na početak suđenja. Tužilaštvu je odobreno ukupno 175 sati za izvođenje svojih dokaza, tokom kojeg će Tužilaštvo pozvati 85 svedoka. Pretresno veće trenutno sluša svedočenje prvog svedoka Tužilaštva, Zlatka Antunovića, koje je počelo juče. Zlatko Antunović je sa područja Erduta i Dalja u Hrvatskoj i svedoči o svom zatočeništvu u Dalju.

Izvođenje dokaza odbrane Radovana Karadžića počelo je juče svedočenjem prvog svedoka odbrane, Andreya Demurenka, penzionisanog pukovnika ruske vojske, koji svedoči o incidentu granatiranja pijace Markale u Sarajevu 1995. godine. Demurenko je bio načelnik štaba Sektora Sarajevo UNPROFOR-a i učestvovao je u istrazi ovog incidenta. Očekuje se da sledeći svedok odbrane bude Paul Conway, penzionisani oficir irske vojske koji je služio kao vojni posmatrač Ujedinjenih nacija u bivšoj Jugoslaviji od jula 1995. do jula 1996. godine. Njegovo svedočenje takođe se odnosi na granatiranje pijace Markale.

U postupku protiv Zdravka Tolimira, Veće je delimično odobrilo zahtev Tužilaštva za dodatno vreme za podnošenje javne redigovane verzije završnog pretresnog podneska Tužilaštva. Tužilaštvo sada ima rok da ga podnese do 31. oktobra 2012. Nakon što bude podnesen, ovaj podnesak biće dostupan na vebsajtu Međunarodnog suda, gde se već nalazi završni pretresni podnesak odbrane. 

U predmetu Prlić i drugi, Slobodanu Praljku je odobreno dodatno vreme do 22. januara 2013. da zatraži preispitivanje odluke sekretara po kojoj je optuženi u stanju da sâm plati svog branioca i pokrije sve troškove svoje odbrane. Ova odluka doneta je 22. avgusta 2012.

Na kraju, sledeće sedmice Međunarodni sud neće raditi u sredu zbog Dana Ujedinjenih nacija i u petak zbog Kurban bajrama. 

Tužilaštvo:

Nije bilo izjave Tužilaštva.  

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu