Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 14. novembar 2012.

Datum: 7.14.2012.
Vrijeme: 12:00 sati

Sekretarijat i Sudska vijeća:

Magdalena Spalinska, glasnogovornik Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,

Presuda Žalbenog veća u postupku protiv Ante Gotovine i Mladena Markača biće izrečena u petak, u 9:00 časova. Ova dvojica hrvatskih generala su 15. aprila 2011. proglašena krivim za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile hrvatske snaga tokom operacije ‘Oluja’, vojne ofanzive u Hrvatskoj 1995. godine. Izrečene su im kazne od 24, odnosno 18 godina zatvora. Proces akreditacije novinara i ostalih zainteresovanih koji žele da prisustvuju izricanju presude završiće se danas popodne u 17:00 časova. Novinarima se sugeriše da u petak ujutru dođu u 07:30 kako bi preuzeli svoje akreditacije na glavnom ulazu u zgradu Međunarodnog suda.

Zakazano je izricanje još dve presude:

Presuda na ponovljenom suđenju Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, trojici bivših zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), biće izrečena u četvrtak, 29. novembra 2012. u 9:00 časova u sudnici I. Sva trojica optuženih terete se za zločine počinjene 1998. na zapadu Kosova. Žalbeno veće je 21. jula 2010. delimično ukinulo oslobađajuće presude Haradinaju i Balaju i naložilo da se suđenje ponovi po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine počinjene u logoru Jablanica, koji je vodila OVK. Žalbeno veće je zaključilo da Pretresno veće nije preduzelo dovoljne mere da se suprotstavi zastrašivanju svedoka koje se dešavalo tokom suđenja, i konkretno da odobri zahtev Tužilaštva da obezbedi svedočenje dva svedoka. Prema Žalbenom veću, s obzirom na potencijalni značaj tih svedoka za tvrdnje Tužilaštva, greška Pretresnog veća je narušila pravičnost postupka, što je za ishod imalo neostvarenje pravde.

Izricanje presude Žalbenog veća u postupku protiv Milana i Sredoja Lukića, dvojice bosanskih Srba optuženih za zločine počinjene u Višegradu u istočnoj Bosni od 1992. do 1994. godine, zakazano je za utorak, 4. decembar 2012. u 15:00 časova u sudnici I. Pretresno veće je 20. jula 2009. osudilo Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora.

Pre nego što se osvrnem na aktuelnosti u sudnicama, želela bih da spomenem odluku koju je prošlog četvrtka doneo predsednik, sudija Theodor Meron, u postupku protiv Momčila Krajišnika. Predsednik je odbio Krajišnikov treći zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, zbog težine zločina za koje je osuđen i zbog činjenice da još nije odslužio dve trećine kazne. Krajišnik, jedan od najviših funkcionera rukovodstva bosanskih Srba, osuđen je 17. marta 2009. na 20 godina zatvora. Prebačen je u Ujedinjeno Kraljevstvo 7. septembra 2009. i od tada je tamo na odsluženju kazne.

Osvrnuću se sada na aktuelnosti u sudnicama, gde se postupci protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića nastavljaju ove i sledeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Radovanu Karadžiću, danas popodne se očekuje da odbrana pozove svog sledećeg svedoka, Dušana Zurovca, bivšeg oficira Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Na suđenju Ratku Mladiću, svedok RM-511 svedoči na zatvorenoj sednici.

Na suđenju Goranu Hadžiću, Pretresno veće će sutra ujutru nastaviti da sluša svedočenje zaštićenog svedoka GH–015.

Na kraju, želela bih da vas obavestim o dva događaja koja će se desiti danas:

Danas je u Hagu započeo trodnevni okrugli sto o izvršenju kazni koje je izrekao MKSJ u organizaciji Međunarodnog suda, zajedno sa Međunarodnim komitetom crvenog krsta. Svrha ovog sastanka je da se pre završetka mandata Međunarodnog suda konsoliduje odnos između MKSJ i država u kojima se izdržavaju kazne, kako bi se obezbedio nesmetan prelazak sa MKSJ na Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Outreach program Međunarodnog suda danas učestvuje u godišnjoj obuci predavača o tome kako biti građanin sveta, na temu ‘mir i zakon’, koju je u Hagu organizovala holandska nevladina organizacija Edukans. Edukans podržava metodologiju nastave u Holandiji koja ima za cilj da stvori odnos solidarnosti između holandskih učenika i njihovih kolega u drugim, naročito manje razvijenim, državama. Outreach program će iskoristiti ovu priliku da holandskim nastavnicima pruži sredstva i informacije kako bi oni učenike upoznali s radom i dostignućima MKSJ na prijemčiv način. Ova inicijativa predstavlja deo širih napora Outreach programa u radu sa srednjoškolcima, u kojem ih informiše o dostignućima Međunarodnog suda.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz kabineta Tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Upitana da li će Mladenu Naletilići Tuti, koji je trenutno na odsluženju kazne u Italiji, biti odobreno prevremeno puštanje na slobodu, Magdalena Spalinska je izjavila da o tome nema nikakvih informacija.

Upitana koliko novinara se akreditovalo za prisustvovanje izricanju presude Žalbenog veća u predmetu Gotovina i Markač u petak, Magdalena Spalinska je odgovorila da je do sada akreditovano oko 50 novinara. Većina ih je iz Hrvatske, ali dosta ih je i iz međunarodnih medijskih kuća, poput Reutersa i AFP, kao i iz Francuske i drugih država.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu