Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 28. novembar 2012.


Datum: 28.11.2012.
Vreme: 12:00. časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Presuda u ponovljenom suđenju trojici bivših zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova, Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, biće izrečena sutra ujutru u 9:00 časova u sudnici III. Novinari koji su poslali zahtev za akreditaciju treba da preuzmu svoje propusnice na glavnom ulazu na Međunarodni sud počevši od 8:00 časova.

Juče je otvoren proces akreditacije novinara i svih zainteresovanih koji žele da prisustvuju izricanju presude Žalbenog veća u postupku protiv Milana Lukića i Sredoja Lukića, dvojice bosanskih Srba koji se terete za zločine počinjene u Višegradu, u istočnoj Bosni od  1992. do 1994. godine. Presuda Žalbenog veća biće izrečena u sledeći utorak, 4. decembra 2012, u 15:00 časova u sudnici III.

Statusna konferencija u žalbenom postupku protiv Vlastimira Đorđevića će se održati sledeće srede, u 9:30 časova u sudnici II. Đorđević, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije (MUP) i načelnik Resora javne bezbednosti (RJB), osuđen je 23. februara 2011. godine na 27 godina zatvora za zločine počinjene nad civilima kosovskim Albancima tokom 1999. godine.

Sada ću se osvrnuti na aktuelnosti u sudnicama:

Na suđenju Goranu Hadžiću, Veće trenutno sluša svedočenje zaštićenog svedoka GH-095 koji je  17. svedok po redu kojeg je pozvalo Tužilaštvo.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svedok odbrane Mile Sladoja svedoči o naoružavanju muslimanskih snaga tokom 1991. godine. On je 26. po redu svedok kojeg je pozvala odbrana.

Postupak na suđenju Ratku Mladiću nastaviće se u ponedeljak, 3. decembra u 9:30 časova. Očekuje se da će sledeći svedok biti zaštićeni svedok RM-019.

Želela bih da napomenem da će predsednik MKSJ, sudija Theodor Meron, sledeće srede, 5. decembra, u 15:00 časova u Njujorku – odnosno 21:00 časova po haškom vremenu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstaviti šestomesečni izveštaj o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda. Predsednik će izneti najnovije informacije o radu Međunarodnog suda i napretku koji je postigao ka okončanju svog mandata. Nakon predsednikovog, uslediće obraćanje tužioca Međunarodnog suda, Sergea Brammertza. Obraćanja predsednika i tužioca biće dostupna javnosti u saopštenjima za javnost koja će biti izdata nakon okončanja govora.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Upitana kakva će procedura biti u slučaju da se optuženi na suđenju u predmetu Haradinaj i drugi budu oslobođeni krivice, Magdalena Spalińska je odgovorila da je, kao i uobičajenim slučajevima pred Međunarodnim sudom, ako optuženi bude oslobođen krivice, on ili ona će biti odmah pušeni na slobodu nakon što se obave neke formalnosti i redovne procedure.

Jedan novinar je pitao za reagovanje na izveštaje u medijima o komentarima Tužioca za ratne zločine Srbije, Vladimira Vukčevića, da je Tužilaštvo odgovorno za smrt 19 svedoka u predmetu Haradinaj i drugi, da su nesposobni službenici Tužilaštva uništili ovaj predmet i da će Tužilaštvo biti krivo za eventualno oslobađanje optuženih od krivice. Swinnen je odgovorio da je Tužilaštvo iznenađeno informacijama koje je navodno dao g. Vukčević, tužilac za ratne zločine. Suprotno od onoga što je jutros objavljeno u medijima,  Swinnen je izjavio da je apsolutno jasno da ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da su svedoci Tužilaštva u predmetu Haradinaj ubijeni zbog njihovog statusa svedoka u tom predmetu. Swinnen je dodao da je poslednji put kada je g. Vukčević dao slične izjave (pominjane su druge brojke), g. Brammertz izrazio sličnu rezervu. Gospodin Vukčević je na kraju ispravio svoju izjavu i priznao da je informacija bila pogrešna. Swinnen je ponovio da je stoga došlo kao veliko iznenađenje da su takve pogrešne informacije još jednom dospele u medije. Tužilaštvo je u prošlosti priznalo da je zaštita svedoka veliki izazov na suđenju i ponovnom suđenju Haradinaju. Tokom suđenja, Tužilaštvo je puno puta izrazilo svoju zabrinutost u vezi sa zaštitom svedoka. Pretresno veće je jasno zaključilo da se proces odvijao u atmosferi u kojoj su se svedoci osećali nesigurno i Žalbeno veće je naložilo ponovno suđenje zbog ozbiljnog zastrašivanja svedoka koje je obeležilo suđenje. Izvoditi iz te ocene zaključak da su brojni svedoci ubijeni je netačno.

Upitan da komentariše izveštaje da je Srbija pokušala da pomogne MKSJ u predmetu Haradinaj i drugi, ali da većina dokaza koje je predala Srbija nije prihvaćena na suđenju, Swinnen je odgovorio da su dokazi iz svih izvora razmatrani i predstavljeni Pretresnom veću na razmatranje kada je to bilo smatrano primerenim.

Upitan da li će postojati mogućnost ulaganja žalbe na sutrašnju presudu u predmetu Haradinaj i drugi, Swinnen je odgovorio da bi u teoriji trebalo da postoji mogućnost ulaganja žalbe.

Jedan novinar je pitao u kojoj je meri Tužilaštvo MKJS uključeno u istragu navodnog uzimanja organa srpskih zatočenika od strane kosovskih Albanaca tokom rata na Kosovu. Swinnen je odgovorio da je to posebna istraga koju vodi Specijalni istražni tim EULEKS-a koji predvodi Clint Williamson. Tužilaštvo je razmatralo trgovinu organa tokom istrage ratnih zločina tokom 2004. i 2005. Sve informacije proistekle iz tih istraga su predate vlastima u Srbiji i stavljene na raspolaganje Specijalnom istražnom timu koji predvodi g. Williamson.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu