Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ 27. mart 2013

                                             
Datum: 20.03.2013.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Presuda Pretresnog veća u postupku protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina, dvojice bivših visokih zvaničnika bosanskih Srba, optuženih za zločine počinjene nad nesrpskim civilima na više lokacija u Bosni i Hercegovini od aprila do decembra 1992., biće izrečena u sredu, 27. marta u 15:30 časova u sudnici I. Novinari koji žele da izveštavaju sa izricanja presude treba da podnesu zahtev za akreditaciju putem e-maila Službi za medije. Novinari će sledeće sedmice biti obavešteni putem e-maila o proceduri preuzimanja akreditacija.

Zakazane su dve statusne konferencije u žalbenim postupcima, u predmetu Đorđević i u predmetu Popović i drugi. One će biti održane u utorak, 9. aprila, odnosno u četvrtak, 9. maja.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću nastavlja se ove i sledeće sedmice prema rasporedu. Svedočenje Cvijetina Simića, koji, kao bivši predsednik skupštine opštine u Bijeljini svedoči o događajima u tom gradu, trenutno se privodi kraju.  On je 107. po redu svedok kojeg je do sada pozvala odbrana.

Tužilaštvo:

Niko iz tužilaštva nije bio prisutan.

Pitanja:

Na pitanje o nedavnim izveštajima u medijima u Srbiji o poseti ruske delegacije Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda, Magdalena Spalińska je potvrdila da je 25. februara ove godine, na zahtev optuženog Ratka Mladića, njega posetila tročlana delegacija ruske Dume u svojstvu predstavnika ruskog javnog komiteta za odbranu generala Mladića. Još jedan član delegacije bila je gospođa Jelena Guskova, član Ruske akademije nauka. Spalińska je objasnila da je svrha posete, kako je to izjavila sama delegacija, bila pružanje moralne podrške Mladiću. Nije bilo nikakvog pregleda Pritvorske jedinice ni lekarskog pregleda optuženog. Spalińska je dodala da odobrenje za posetu dato za dva dana, 25. i 26. februar, u skladu s pravilom 61 Pravilnika o pritvoru MKSJ. Spalińska je dodala da su tri posetioca iz ruske Dume odlučili da ne dođu u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija ponovo 26. februara, pa je tog dana u Pritvorsku jedinicu došla samo gospođa Guskova.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebook, Twitteru i Youtubeu