Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 10. april 2013.

Datum: 10.04.2013.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Predsednik je u prošlog ponedeljka doneo odluku kojom je Johanu Tarčulovskom odobreno prevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Nemačkoj gde je bio na izdržavanju kazne od 12 godina zatvora. Iako je predsednik zaključio da težina zločina za koje je osuđen ne ide u prilog njegovom prevremenom puštanju na slobodu, predsednik mu je odobrio prevremeno puštanje na slobodu na osnovu toga što je izdržao više od dve trećine kazne i zbog njegovog primerenog vladanja u zatvoru. Predsednik je utvrdio da je pokazao znake rehabilitacije do te mere da neće predstavljati pretnju javnoj bezbednosti i procesu pomirenja među etničkim grupama u bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji (BJRM).

Tarčulovski, bivši policajac iz BJRM, prebačen je u Nemačku 7. jula 2011. godine na izdržavanje kazne izrečene za zločine počinjene nad Albancima tokom sukoba u BJRM 2001. godine.

Osvrnuću se na raspored u sudnicama:

Pretresno veće koje zaseda u postupku zbog nepoštovanja suda koji se vodi protiv Radislava Krstića u dogledno vreme će najaviti datum suđenja. Tokom njegovog prvog stupanja pred sud prošlog četvrtka, Krstić se izjasnio da nije kriv po optužbama za nepoštovanje suda za koje ga Veće tereti. Krstić je optužen zbog toga što nije postupio ili nije izneo valjan razlog zašto nije mogao postupiti po nalogu subpoena, kojim mu je naloženo da svedoči u predmetu protiv Radovana Karadžića.

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je jutros uz prisustvo optuženog u sudnici. Zaštićenog svedoka RM-346, preživelog masovnog pogubljenja koje je izvršeno nakon preuzimanja kontrole nad enklavom Srebrenica 1995. godine, trenutno unakrsno ispituje odbrana. On je 81. svedok kojeg je pozvalo Tužilaštvo.

Na suđenju Goranu Hadžiću, svedok veštak Višnja Bilić trenutno svedoči o nestalim i zatočenim licima tokom rata u Hrvatskoj. Ona je 37. svedok kojeg je pozvalo Tužilaštvo.

U postupku protiv Radovana Karadžića, Pretresno veće trenutno sluša svedočenje Dušana Kozića, bivšeg premijera Republike Srpske. On je 127. svedok kojeg je pozvala odbrana.

Pretres po žalbi koji se odnosi na žalbu Tužilaštva na Odluku Pretresnog veća da Karadžića oslobodi krivice po tački 1 Optužnice biće održan u sredu, 17. aprila od 9:00 do 12:30 časova u sudnici III.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, dao je sledeću izjavu:

U sklopu priprema za sledeći izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, tužilac Serge Brammertz će sledeće sedmice posetiti Bosnu i Hercegovinu. Tužilac će se od 15. do 17. aprila 2013. sastati s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, predstavnicima državnog tužilaštva BiH i predstavnicima udruženja žrtava. Osim ovih, tužilac će imati i susrete s predstavnicima međunarodne zajednice.

Pitanja:

Na pitanje da li Ratko Mladić može biti optužen za nepoštovanje suda nakon što je jutros uklonjen iz sudnice, Magdalena Spalińska je objasnila da je predsedavajući sudija uklonio optuženog iz sudnice za vreme svedočenja trenutnog svedoka. Spalińska je izjavila da ne može da spekuliše o tome da li će protiv optuženog biti podignute optužbe zbog nepoštovanja suda, dodajući da se očekuje da se on vrati u sudnicu kada počne svedočenje narednog svedoka.

Kad je od nje zatraženo da potvrdi šta je konkretno Mladić jutros rekao svedoku, Spalińska je izjavila da je koristio neprimeren jezik.

Na pitanje da li je Mladić jutros pregledan, Spalińska je izjavila da ovo ne može ni da potvrdi ni da porekne. Mladić se vratio u sudnicu nakon što je juče bio odsutan iz zdravstvenih razloga, ali mu je danas bilo dovoljno dobro da se jutros vrati u sudnicu.

Na pitanje da li je Mladić vraćen u Pritvorsku jedinicu nakon što je jutros uklonjen iz sudnice, Spalińska je objasnila da je predsedavajući sudija izjavio da se očekuje da svedočenje trenutnog svedoka biti okončano u toku dana i da verovatno nije bilo razloga da se optuženi vraća u Pritvorsku jedinicu jer će najverovatnije moći da se vrati u sudnicu kada počne svedočenje sledećeg svedoka.