Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 22. maj 2013.

                                                     
Datum: 22.05.2013.
Vrijeme: 12:30 sati

Sekretarijat i sudska vijeća:

Magdalena Spalińska, glasnogovornica Sekretarijata i sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,
   
Međunarodni sud će održati svečanost povodom 20. godišnjice svog osnivanja sljedećeg ponedjeljka, 27. maja, u popodnevnim satima u glavnoj auli Suda. Svečanost će se održati u prisustvu Njegovog veličanstva kralja Nizozemske Willema-Alexandera i podsekretara Ujedinjenih nacija za pravne poslove Patricie O'Brien, i okupiće i sadašnje i bivše zvaničnike Međunarodnog suda. Nakon toga će uslijediti prijem u auli gradske vijećnice u Haagu, gdje će predsjednik sudija Theodor Meron otvoriti izložbu kojom se obilježava ova godišnjica.

Svečanost na Međunarodnom sudu prenosiće se uživo na websiteu Međunarodnog suda, a radio-televizijske kuće će moći preuzeti signal preko priključaka za prenos izvan zgrade Međunarodnog suda. Pozivaju se svi mediji da prate otvaranje izložbe u auli gradske vijećnice, a zainteresovani trebaju do sutra poslati e-mail Službi za medije.

Što se tiče aktivnosti u sudnicama:

Sljedeće sedmice biće izrečene dvije prvostepene presude. Prva će biti izrečena u srijedu, 29. maja, u 10:00 sati u sudnici I u predmetu Prlić i drugi, kojim su obuhvaćena šestorica visokih funkcionera entiteta bosanskih Hrvata za vrijeme rata, Herceg-Bosne. U četvrtak, 30. maja, Pretresno vijeće će izreći presudu u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, dvojice visokih funkcionera Službe državne bezbjednosti Srbije, koji se terete za zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1995. Presuda će biti izrečena u 16:00 sati u sudnici I.

Novinari će biti pravovremeno obaviješteni o proceduri akreditacije za obje presude.

Pretresi u postupcima protiv Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Radovana Karadžića nastavljaju se ove i sljedeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Ratku Mladiću, Vijeće trenutno sluša svjedočenje Marka Trivića, pukovnika Vojske Republike Srpske, koji svjedoči o događajima u Srebrenici u julu 1995.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, pred Vijećem je upravo završeno svjedočenje svjedoka odbrane Zorice Subotić, stručnjaka za oružje. Ona je 133. svjedok odbrane.

Pretres u postupku protiv Gorana Hadžića jutros je odgođen i nastaviće se u utorak, 28. maja, u sudnici II.

Tužilaštvo:

Niko iz Tužilaštva nije prisustvovao konferenciji za štampu.

Pitanja:

Jedan novinar je pitao da li će svečanosti obilježavanja 20. godišnjice MKSJ-a sljedećeg ponedjeljka prisustvovati i svi bivši tužioci. Spalińska je odgovorila da se ne očekuje da će prisutni biti svi bivši tužioci i da su podaci o govornicima navedeni u programu koji je dostupan na websiteu MKSJ-a.