Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 4. decembar 2013.

Datum: 4.12.2013.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:
   
Dobar dan,

   
Sudija Theodor Meron, u dvojnom svojstvu predsednika MKSJ i MMKS, sutra će Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostaviti svoj šestomesečni izveštaj. Njegovo obraćanje je zakazano za 15:00 časova po njujorškom vremenu, što je 21:00 u Hagu. Obraćanje se može pratiti uživo na vebsajtu Ujedinjenih nacija.

Sada ću se osvrnuti na najnoviji razvoj događaja u nekoliko aktuelnih predmeta pred Međunarodnim sudom.

U postupku protiv Vojislava Šešelja, nakon naloga Pretresnog veća da Tužilaštvo i optuženi podnesu svoje podneske, prevod Šešeljevog mišljenja o nastavku procesa u ovom predmetu zaveden je u spis ove sedmice. U svom podnesku Šešelj tvrdi da nakon izuzeća sudije Harhoffa iz postupka ovaj predmet ne može da se dalje nastavi. Ponovno izvođenje dokaza bi, po njegovom mišljenju, predstavljalo grubo kršenje međunarodnog proceduralnog prava te stoga postupak protiv njega treba obustaviti, njega treba hitno pustiti na slobodu i treba mu isplatiti finansijsku nadoknadu.

Nakon Šešeljevog podneska, Tužilaštvo je takođe podnelo svoje mišljenje o nastavku postupka u ovom predmetu, smatrajući da postupak treba da se nastavi od faze većanja o presudi, nakon što se sudija Niang upozna s postojećim predmetnim spisom.

Prošle sedmice u predmetu Karadžić, sudija Moloto, kojeg je imenovao predsednik MMKS Meron, odbacio je Karadžićev zahtev za sprovođenje istrage o mogućem nepoštovanju suda od strane Carle del Ponte, bivšeg tužioca MKSJ. Sudija Moloto je zaključio da Carla del Ponte nije prekršila nijedan nalog Pretresnog veća u postupku protiv Slobodana Miloševića, te je zaključio da nema razloga za sumnju da je počinila nepoštovanje Međunarodnog suda.

U žalbenom postupku u predmetu Stanišić i Župljanin, sudija Agius, kojeg je imenovao predsednik MKSJ Meron da razmotri više zahteva odbrane u vezi s pitanjem pisma sudije Harhoffa, imenovao je u Žalbeno veće sudiju Sekulea umesto sudije Merona isključivo u svrhu razmatranja ovih zahteva.

Što se tiče Župljaninovog zahteva za poništenje Presude Pretresnog veća, sudija Agius je juče odbio zahtev optuženog za izuzeće sudije Liua iz razmatranja ovog zahteva. Prema Župljaninu, sudija Liu, koji je bio član komisije koja je donela odluku o izuzeću sudije Harhoffa iz predmeta Šešelj i uložio protivno mišljenje od većine članova Komisije, nije stoga u poziciji da odlučuje o Župljaninovom zahtevu za poništenje presude bez predrasude u vezi s jednim od mogućih ishoda.

Sada ću se osvrnuti na raspored u sudnicama za naredni period.

Na suđenju Goranu Hadžiću, pretres po zahtevu za izricanje oslobađajuće presude (pravilo 98bis) zakazan je za 16. i 18. decembar s početkom u 9:00 u sudnici III. Prvo će odbrana izneti svoje stavove 16. decembra, nakon čega će uslediti odgovor Tužilaštva 18. decembra. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 17. oktobra 2013.
   
Na suđenju Radovanu Karadžiću, svedoči bivši zvaničnik Opštine Ključ, Marko Adamović. Odbrana je do sada pozvala 194 svedoka u ovom predmetu.

Na suđenju Ratku Mladiću, postupak će biti nastavljen sutra nastavkom svedočenja veštaka Reynauda Theunensa, vojnog analitičara. On je 164. svedok, i poslednji koga će pozvati Tužilaštvo. Očekuje se da će Tužilaštvo završiti izvođenje svojih dokaza sledeće sedmice.

Tokom suđenja prošle sedmice odbrana je već najavila da namerava da podnese zahtev za oslobađajuću presudu u skladu s pravilom 98bis.

Žalbeni pretres u predmetu Popović i drugi se nastavlja ove sedmice. Prema rasporedu, trajaće i cele sledeće sedmice.

Na kraju, u žalbenom postupku u predmetu Stanišić i Župljanin, zakazana je statusna konferencija za 11. decembar u 15:30 časova u sudnici I.

Tužilaštvo:
   
Margriet Prins, specijalna savetnica tužioca, dala je sledeću izjavu:

Tužilac će sutra Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstaviti 20. izveštaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u sprovođenju strategije okončanja rada MKSJ. Izveštaj će se dotaći trenutnog statusa prvostepenih i drugostepenih postupaka, saradnje država na području bivše Jugoslavije s Tužilaštvom, napretka ostvarenog u suđenjima za ratne zločine na nacionalnom nivou u Bosni i Hercegovini, kao i regionalne saradnje Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.