Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu - 12. oktobar 2011.

Datum: 12.10.2011.
Vrijeme: 12:00 sati

Sekretarijat i Sudska vijeća:

Nerma Jelačić, glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,

Odmah ću se osvrnuti na predstojeći raspored u sudnicama:

Statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu Vujadin Popović i drugi održaće se sljedeće srijede, 19. oktobra 2011. u 10:00 sati u sudnici III.

Presuda u drugom postupku protiv Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda biće pročitana u petak, 31. oktobra u 8:00 sati u Sudnici I. Šešelj je optužen za kršenje naloga Međunarodnog suda o zaštitnim mjerama nakon što je u knjizi čiji je autor objelodanio informacije o 11 zaštićenih svjedoka, uključujući njihova imena, zanimanja i mjesta stanovanja. Nalog umjesto optužnice dostavljen je 4. februara 2010., a suđenje je počelo 22. februara 2011., i završilo 8. juna 2011. Ponovnu informaciju objavićemo u Obavještenju za medije prije zakazanog vremena.

Sljedeća statusna konferencija u predmetu protiv Ratka Mladića održaće se u četvrtak, 10. novembra u sudnici I u vrijeme koje će biti naknadno utvrđeno.
   
Postupak u suđenjima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kao i Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu nastaviće se prema rasporedu ove i sljedeće sedmice.

Pretresno vijeće u predmetu Stanišić i Simatović saslušava iskaz Milorada Lekovića, nekadašnjeg načelnika beogradskog Centra službe državne bezbednosti, koji svjedoči putem video-konferencijske veze.

Pretresno vijeće u suđenju Stanišiću i Župljaninu, saslušava iskaz Miloša Jankovića, koji je 1992. godine bio pripadnik policije i načelnik veze u SJB Prijedor. Njegov će iskaz potrajati do kraja ove sedmice.
   
Sjednice u ponovnom suđenju Ramushu Haradinaju nastaviće se u srijedu, 26. oktobra u 9:00 sati u Sudnici I, dok će se postupak u predmetu Karadžić nastaviti sljedećeg utorka, 18. oktobra, u 9:00 sati u sudnici I.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savjetnik Tužioca, nije davao nikakvu izjavu.

Pitanja:
   
Na pitanje o razlozima odbijanja Dragomira Pećanca da svjedoči na suđenju Zdravku Tolimiru, Nerma Jelačić je rekla da je on neke od razloga naveo u podnescima koji su za sada još uvijek povjerljive prirode. Dodala je da će povjerljivost tih podnesaka biti ukinuta za nekoliko dana, što će važiti za sve druge dokumente, uključujući i nalog za hapšenje i optužnicu. Sljedeće prvo pojavljivanje Pećanca pred sudom trebalo bi biti sljedeće sedmice.

Na pitanje je li Pećanac bio pozivan da svjedoči u drugim predmetima, Jelačić je rekla da to ne može potvrditi.

Kada je od Fredericka Swinnena zatraženo da prokomentira nedavne medijske izvještaje o intervjuu s tužiocem tokom kojeg je on najavio namjeru da dostavi nove podneske kako bi se ubrzao postupak u predmetu protiv Ratka Mladića i da kaže ima li to ikakve veze s liječenjem optuženog koje je u toku, on je rekao da je taj intervju s tužiocem održan prije nego što su nedavno iskrsla pitanja vezana za zdravstveno stanje optuženog, a da je tužilac govorio o redovnim podnescima koji se dostavljaju prije početka svakoga suđenja. Oni uključuju prijedloge o dostavljanju pisanog dokaznog materijala, poput izjava svjedoka u skladu s pravilima 92bis i 92ter, kao i prijedlog o sudskom primanju na znanje činjenica iz prethodnih postupaka o kojima je već presuđeno. Ti će podnesci biti dostavljani tokom narednih sedmica i mjeseci, kao što je Tužilaštvo činilo i u svim drugim predmetima.

Na pitanje ima li novih informacija o zdravstvenom stanju Ratka Mladića, Nerma Jelačić potvrdila je da on još uvijek na liječenju, ali da, u skladu pravilima o povjerljivosti, ona ne može sa sigurnošću reći od čega se Mladić liječi.

Na pitanje da li je on na liječenju u nekoj bolnici, Jelačić je rekla da zbog pravila koja se tiču bezbjednosti i sigurnosti optuženog nije u mogućnosti da objelodani gdje se on nalazi.   

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu