Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu - 12. oktobar 2011.

Datum: 12.10.2011.
Vrijeme: 12:00 sati

Sekretarijat i Sudska vijeća:

Nerma Jelačić, glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,

Odmah ću se osvrnuti na predstojeći raspored u sudnicama:

Statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu Vujadin Popović i drugi održaće se sljedeće srijede, 19. oktobra 2011. u 10:00 sati u sudnici III.

Presuda u drugom postupku protiv Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda biće pročitana u petak, 31. oktobra u 8:00 sati u Sudnici I. Šešelj je optužen za kršenje naloga Međunarodnog suda o zaštitnim mjerama nakon što je u knjizi čiji je autor objelodanio informacije o 11 zaštićenih svjedoka, uključujući njihova imena, zanimanja i mjesta stanovanja. Nalog umjesto optužnice dostavljen je 4. februara 2010., a suđenje je počelo 22. februara 2011., i završilo 8. juna 2011. Ponovnu informaciju objavićemo u Obavještenju za medije prije zakazanog vremena.

Sljedeća statusna konferencija u predmetu protiv Ratka Mladića održaće se u četvrtak, 10. novembra u sudnici I u vrijeme koje će biti naknadno utvrđeno.
   
Postupak u suđenjima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kao i Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu nastaviće se prema rasporedu ove i sljedeće sedmice.

Pretresno vijeće u predmetu Stanišić i Simatović saslušava iskaz Milorada Lekovića, nekadašnjeg načelnika beogradskog Centra službe državne bezbednosti, koji svjedoči putem video-konferencijske veze.

Pretresno vijeće u suđenju Stanišiću i Župljaninu, saslušava iskaz Miloša Jankovića, koji je 1992. godine bio pripadnik policije i načelnik veze u SJB Prijedor. Njegov će iskaz potrajati do kraja ove sedmice.
   
Sjednice u ponovnom suđenju Ramushu Haradinaju nastaviće se u srijedu, 26. oktobra u 9:00 sati u Sudnici I, dok će se postupak u predmetu Karadžić nastaviti sljedećeg utorka, 18. oktobra, u 9:00 sati u sudnici I.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savjetnik Tužioca, nije davao nikakvu izjavu.

Pitanja:
   
Na pitanje o razlozima odbijanja Dragomira Pećanca da svjedoči na suđenju Zdravku Tolimiru, Nerma Jelačić je rekla da je on neke od razloga naveo u podnescima koji su za sada još uvijek povjerljive prirode. Dodala je da će povjerljivost tih podnesaka biti ukinuta za nekoliko dana, što će važiti za sve druge dokumente, uključujući i nalog za hapšenje i optužnicu. Sljedeće prvo pojavljivanje Pećanca pred sudom trebalo bi biti sljedeće sedmice.

Na pitanje je li Pećanac bio pozivan da svjedoči u drugim predmetima, Jelačić je rekla da to ne može potvrditi.

Kada je od Fredericka Swinnena zatraženo da prokomentira nedavne medijske izvještaje o intervjuu s tužiocem tokom kojeg je on najavio namjeru da dostavi nove podneske kako bi se ubrzao postupak u predmetu protiv Ratka Mladića i da kaže ima li to ikakve veze s liječenjem optuženog koje je u toku, on je rekao da je taj intervju s tužiocem održan prije nego što su nedavno iskrsla pitanja vezana za zdravstveno stanje optuženog, a da je tužilac govorio o redovnim podnescima koji se dostavljaju prije početka svakoga suđenja. Oni uključuju prijedloge o dostavljanju pisanog dokaznog materijala, poput izjava svjedoka u skladu s pravilima 92bis i 92ter, kao i prijedlog o sudskom primanju na znanje činjenica iz prethodnih postupaka o kojima je već presuđeno. Ti će podnesci biti dostavljani tokom narednih sedmica i mjeseci, kao što je Tužilaštvo činilo i u svim drugim predmetima.

Na pitanje ima li novih informacija o zdravstvenom stanju Ratka Mladića, Nerma Jelačić potvrdila je da on još uvijek na liječenju, ali da, u skladu pravilima o povjerljivosti, ona ne može sa sigurnošću reći od čega se Mladić liječi.

Na pitanje da li je on na liječenju u nekoj bolnici, Jelačić je rekla da zbog pravila koja se tiču bezbjednosti i sigurnosti optuženog nije u mogućnosti da objelodani gdje se on nalazi.   

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu