Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumenti

Statut Međunarodnog suda

Međunarodni sud je uspostavljen rezolucijom 827 Ujedinjenih nacija od 25. maja 1993. godine. Definišući nadležnost, ustrojstvo i funkcionisanje Međunarodnog suda, Statut je osnovni dokument ove organizacije. Ovaj deo uključuje originalni Statut kao i naknadne rezolucije kojima su uvedena dodatna pojašnjenja Statuta.

Pravilnik o postupku i dokazima

Pravilnik kojim je regulisano vođenje postupaka pred Međunarodnim sudom su sastavile sudije Međunarodnog suda koje je izabrala Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Pravilnik se redovno ažurira da bi se obezbedilo pravično i ekspeditivno suđenje.

Uputstva

Smernice kojima su utvrđeni određeni praktični aspekti sudskog postupka i drugih pravnih postupaka u vezi s radom Međunarodnog suda.

Izveštaji

Saradnja sa državama članicama

Svaka država članica Ujedinjenih nacija ima određene obaveze prema Međunarodnom sudu, naročito obavezu bezuslovne saradnje i ispunjavanja zahteva za pomoć i naloga Međunarodnog suda. To uključuje donošenje zakonskih odredbi kojima se državama omogućuje delotvorna saradnja s Međunarodnim sudom i izvršenje kazni koje je Međunarodni sud izrekao.

Odbrana

Pravila kojima se utvrđuju smernice vođenja odbrane pred Međunarodnim sudom.

Pritvor

Pravila koja se odnose na upravljanje Pritvorskom jedinicom Ujedinjenih nacija, uključujući pravila koja garantuju stalno ostvarivanje i zaštitu prava pritvorenih osoba za vreme pritvora.

Razno

Više različitih pravila i propisa u vezi s radom Međunarodnog suda.