Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu - 26. oktobar 2011.

Datum: 26.10.2011.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Martin Petrov, šef Kabineta sekretara Suda, dao je sledeću izjavu:

Dobar dan,

S velikim žaljenjem smo primili vest da je sudija Antonia Cassesea preminuo prošlog vikenda. Sudija Cassese je bio prvi predsednik Međunarodnog suda od 1993. do 1997. godine i jedna od vodećih ličnosti u razvoju međunarodnog krivičnog i humanitarnog prava. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak. Knjiga žalosti je otvorena u auli Međunarodnog suda za sudije, zaposlene i posetioce Međunarodnog suda.
Sada ću se osvrnuti na neke od najnovijih događaja:

Na specijalnoj plenarnoj sednici održanoj prošle srede, sudija Theodor Meron i sudija Carmel Agius izabrani su za predsednika, odnosno potpredsednika na dvogodišnji mandat  počevši od 17. novembra 2011. i zameniće predsednika Patricka Robinsona i potpredsednika O-Gon Kwona. 

Predsednik Međunarodnog suda sudija Patrick Robinson u petak je odbacio zahtev Dragana Zelenovića za prevremeno puštanje na slobodu zaključivši da  su, premda je Zelenović pokazao određenu, iako vrlo ograničenu, rehabilitaciju i saradnju s tužilaštvom, težina krivičnih dela koja je počinio i činjenica da još nije izdržao dve trećine kazne koja mu je izrečena, prevagnuli u odnosu na njegov zahtev. Zelenović, bivši vojnik bosanskih Srba, prebačen je u Belgiju 27. februara 2008. na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za mučenje i silovanje žena i devojaka u gradu Foči, Bosna i Hercegovina, tokom 1992. godine. Zelenović se 17. januara 2007. godine potvrdno izjasnio o krivici po sedam tačaka za silovanje i Pretresno veće mu je 4. aprila 2007. izreklo kaznu zatvora od 15 godina, koju je kasnije potvrdilo Žalbeno veće.

U predmetu protiv Ratka Mladića, tužilaštvo je prošlog četvrtka podnelo Treću izmenjenu i dopunjenu optužnicu u skladu s odlukom Pretresnog veća kojom je odobren zahtev tužilaštva da doda optužbe za zločine počinjene u selu Bišina, istočna Bosna i Hercegovina. Ponovno prvo stupanje pred sud biće održano u četvrtak, 10. novembra 2011, kako bi se optuženi izjasnio o krivici po novoj optužbi. Nakon toga će biti održana statusna konferencija u tom predmetu.

Sada ću preći na raspored u sudnicama:

Presuda u drugom postupku protiv Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja biće izrečena u ponedeljak, 31. oktobra u 8:00 časova u sudnici I. Šešelj se tereti da je prekršio zaštitne mere koje je naložio Međunarodni sud tako što je u jednoj svojoj knjizi obelodanio informacije o 11 zaštićenih svedoka, uključujući njihova imena, zanimanja i mesta prebivališta. Nalog umesto optužnice donet je 4. februara 2010, a suđenje je počelo 22. februara 2011. i završeno 8. juna 2011. godine.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću biće nastavljen danas popodne svedočenjem Iva Atlije, koji će svedočiti o događajima na području Prijedora tokom perioda na koje se odnosi optužnica.

Postupak na ponovnom suđenju u predmetu Haradinaj i drugi biće nastavljen u ponedeljak, 31. oktobra u 14:15 časova u sudnici I. Postupak je bio privremeno prekinut kako bi se obezbedilo prisustvo jednog zaštićenog svedoka tužilaštva čije je svedočenje bilo predviđeno.

Postupak u predmetu Stanišić i Župljanin kao i predmetu Stanišić i Simatović biće nastavljen u utorak, 8. novembra.

Na kraju bih hteo da vam skrenem pažnju na završnu svečanost projekta Pravda i ratni zločini, koja se održava jutros u Sarajevu, na kojoj će se predstavnici pravosudnih institucija iz celog regiona sastati s partnerima s MKSJ i drugim partnerima na ovom projektu kako bi proslavili brojna dostignuća ovog projekta. Projekat Pravda i ratni zločini je vredan 4 milona evra i finansira ga Evropska unija. Pokrenut je u maju 2010. godine i koordiniše ga OEBS/ODIHR u partnerstvu s MKSJ i UNICRI. Cilj ovog projekta je da obezbedi transfer znanja i materijala MKSJ pravnim stručnjacima u bivšoj Jugoslaviji prevođenjem većine predmetnih spisa MKSJ na lokalne jezike regiona i da omogući razmenu znanja i ekspertize zvaničnika MKSJ i pravnih stručnjaka na nacionalnom nivou. Korisnici su pozdravili uspeh ovog projekta koji je ostvario svoje ciljeve pomoći nacionalnim pravosudnim sistemima da ojačaju svoje kapacitete za vođenje predmeta u vezi s ratnim zločinima. Nakon završne svečanosti uslediće poslednji sastanak sudija Fausta Pocara, Liu Daquna, Fredericka Harhoffa i Árpáda Prandlera sa sudijama iz nacionalnih pravosudnih sistema s kojima će razmeniti svoja iskustva u presuđivanju u predmetima u vezi s ratnim zločinima.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, dao je sledeću izjavu:

Tužilac Brammertz će sledeće sedmice otputovati u Sarajevo, Bosna i Hercegovina, u radnu posetu od 31. oktobra do 2. novembra 2011. Održaće više zvaničnih sastanaka,  između ostalog, u Predsedništvu BiH, državnom tužilaštvu i Specijalnom odeljenju za ratne zločine, a sastaće se i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Teme o kojima će se razgovarati uključuju saradnju Tužilaštva i BiH, napredak u krivičnom gonjenju za ratne zločine u BiH i primeni Strategije procesuiranja ratnih zločina.

Ova misija je deo priprema za sledeći izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Izveštaj će biti podnet Savetu bezbednosti polovinom novembra.

Tokom posete biće organizovan susret s novinarima. Mediji će biti obavešteni o ovom susretu u dogledno vreme.

Pitanja:

Osvrnuvši se na pitanja dobijena u sklopu interaktivne sedmične konferencije za štampu “Postavite pitanje Međunarodnom sudu”, Martin Petrov je odgovorio na sledeće pitanje:

Upitan kako se može dobiti pristup video zapisima sa suđenja u predmetu protiv Vojislava Šešelja, Martin Petrov je objasnio da audio-vizuelni zapisi javnih pretresa nisu dostupni na internetu zbog veličine video zapisa koje bi trebalo postavljati na internet u svakom pojedinačnom predmetu. Javnost, međutim, može zatražiti od Službe za medije da im dostavi audio-vizuelne zapise konkretnih dana suđenja, uz informacije o razlogu zahteva, kao i formatu i jeziku na kojem se snimak zahteva. Petrov je napomenuo da su ključni video snimci nekih od aktuelnih predmeta, uključujući prva stupanja pred sud i izricanja kazni, već dostupni na YouTube kanalu Međunarodnog suda i da Služba za komunikacije radi na tome da svi ključni pretresi u okončanim i aktuelnim predmetima budu postavljeni u narednim mesecima.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu