Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu - 26. oktobar 2011.

Datum: 26.10.2011.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Martin Petrov, šef Kabineta sekretara Suda, dao je sledeću izjavu:

Dobar dan,

S velikim žaljenjem smo primili vest da je sudija Antonia Cassesea preminuo prošlog vikenda. Sudija Cassese je bio prvi predsednik Međunarodnog suda od 1993. do 1997. godine i jedna od vodećih ličnosti u razvoju međunarodnog krivičnog i humanitarnog prava. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak. Knjiga žalosti je otvorena u auli Međunarodnog suda za sudije, zaposlene i posetioce Međunarodnog suda.
Sada ću se osvrnuti na neke od najnovijih događaja:

Na specijalnoj plenarnoj sednici održanoj prošle srede, sudija Theodor Meron i sudija Carmel Agius izabrani su za predsednika, odnosno potpredsednika na dvogodišnji mandat  počevši od 17. novembra 2011. i zameniće predsednika Patricka Robinsona i potpredsednika O-Gon Kwona. 

Predsednik Međunarodnog suda sudija Patrick Robinson u petak je odbacio zahtev Dragana Zelenovića za prevremeno puštanje na slobodu zaključivši da  su, premda je Zelenović pokazao određenu, iako vrlo ograničenu, rehabilitaciju i saradnju s tužilaštvom, težina krivičnih dela koja je počinio i činjenica da još nije izdržao dve trećine kazne koja mu je izrečena, prevagnuli u odnosu na njegov zahtev. Zelenović, bivši vojnik bosanskih Srba, prebačen je u Belgiju 27. februara 2008. na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora za mučenje i silovanje žena i devojaka u gradu Foči, Bosna i Hercegovina, tokom 1992. godine. Zelenović se 17. januara 2007. godine potvrdno izjasnio o krivici po sedam tačaka za silovanje i Pretresno veće mu je 4. aprila 2007. izreklo kaznu zatvora od 15 godina, koju je kasnije potvrdilo Žalbeno veće.

U predmetu protiv Ratka Mladića, tužilaštvo je prošlog četvrtka podnelo Treću izmenjenu i dopunjenu optužnicu u skladu s odlukom Pretresnog veća kojom je odobren zahtev tužilaštva da doda optužbe za zločine počinjene u selu Bišina, istočna Bosna i Hercegovina. Ponovno prvo stupanje pred sud biće održano u četvrtak, 10. novembra 2011, kako bi se optuženi izjasnio o krivici po novoj optužbi. Nakon toga će biti održana statusna konferencija u tom predmetu.

Sada ću preći na raspored u sudnicama:

Presuda u drugom postupku protiv Vojislava Šešelja zbog nepoštovanja biće izrečena u ponedeljak, 31. oktobra u 8:00 časova u sudnici I. Šešelj se tereti da je prekršio zaštitne mere koje je naložio Međunarodni sud tako što je u jednoj svojoj knjizi obelodanio informacije o 11 zaštićenih svedoka, uključujući njihova imena, zanimanja i mesta prebivališta. Nalog umesto optužnice donet je 4. februara 2010, a suđenje je počelo 22. februara 2011. i završeno 8. juna 2011. godine.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću biće nastavljen danas popodne svedočenjem Iva Atlije, koji će svedočiti o događajima na području Prijedora tokom perioda na koje se odnosi optužnica.

Postupak na ponovnom suđenju u predmetu Haradinaj i drugi biće nastavljen u ponedeljak, 31. oktobra u 14:15 časova u sudnici I. Postupak je bio privremeno prekinut kako bi se obezbedilo prisustvo jednog zaštićenog svedoka tužilaštva čije je svedočenje bilo predviđeno.

Postupak u predmetu Stanišić i Župljanin kao i predmetu Stanišić i Simatović biće nastavljen u utorak, 8. novembra.

Na kraju bih hteo da vam skrenem pažnju na završnu svečanost projekta Pravda i ratni zločini, koja se održava jutros u Sarajevu, na kojoj će se predstavnici pravosudnih institucija iz celog regiona sastati s partnerima s MKSJ i drugim partnerima na ovom projektu kako bi proslavili brojna dostignuća ovog projekta. Projekat Pravda i ratni zločini je vredan 4 milona evra i finansira ga Evropska unija. Pokrenut je u maju 2010. godine i koordiniše ga OEBS/ODIHR u partnerstvu s MKSJ i UNICRI. Cilj ovog projekta je da obezbedi transfer znanja i materijala MKSJ pravnim stručnjacima u bivšoj Jugoslaviji prevođenjem većine predmetnih spisa MKSJ na lokalne jezike regiona i da omogući razmenu znanja i ekspertize zvaničnika MKSJ i pravnih stručnjaka na nacionalnom nivou. Korisnici su pozdravili uspeh ovog projekta koji je ostvario svoje ciljeve pomoći nacionalnim pravosudnim sistemima da ojačaju svoje kapacitete za vođenje predmeta u vezi s ratnim zločinima. Nakon završne svečanosti uslediće poslednji sastanak sudija Fausta Pocara, Liu Daquna, Fredericka Harhoffa i Árpáda Prandlera sa sudijama iz nacionalnih pravosudnih sistema s kojima će razmeniti svoja iskustva u presuđivanju u predmetima u vezi s ratnim zločinima.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, dao je sledeću izjavu:

Tužilac Brammertz će sledeće sedmice otputovati u Sarajevo, Bosna i Hercegovina, u radnu posetu od 31. oktobra do 2. novembra 2011. Održaće više zvaničnih sastanaka,  između ostalog, u Predsedništvu BiH, državnom tužilaštvu i Specijalnom odeljenju za ratne zločine, a sastaće se i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Teme o kojima će se razgovarati uključuju saradnju Tužilaštva i BiH, napredak u krivičnom gonjenju za ratne zločine u BiH i primeni Strategije procesuiranja ratnih zločina.

Ova misija je deo priprema za sledeći izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Izveštaj će biti podnet Savetu bezbednosti polovinom novembra.

Tokom posete biće organizovan susret s novinarima. Mediji će biti obavešteni o ovom susretu u dogledno vreme.

Pitanja:

Osvrnuvši se na pitanja dobijena u sklopu interaktivne sedmične konferencije za štampu “Postavite pitanje Međunarodnom sudu”, Martin Petrov je odgovorio na sledeće pitanje:

Upitan kako se može dobiti pristup video zapisima sa suđenja u predmetu protiv Vojislava Šešelja, Martin Petrov je objasnio da audio-vizuelni zapisi javnih pretresa nisu dostupni na internetu zbog veličine video zapisa koje bi trebalo postavljati na internet u svakom pojedinačnom predmetu. Javnost, međutim, može zatražiti od Službe za medije da im dostavi audio-vizuelne zapise konkretnih dana suđenja, uz informacije o razlogu zahteva, kao i formatu i jeziku na kojem se snimak zahteva. Petrov je napomenuo da su ključni video snimci nekih od aktuelnih predmeta, uključujući prva stupanja pred sud i izricanja kazni, već dostupni na YouTube kanalu Međunarodnog suda i da Služba za komunikacije radi na tome da svi ključni pretresi u okončanim i aktuelnim predmetima budu postavljeni u narednim mesecima.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Twitteru i Youtubeu