Legacy website of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Since the ICTY’s closure on 31 December 2017, the Mechanism maintains this website as part of its mission to preserve and promote the legacy of the UN International Criminal Tribunals.

 Visit the Mechanism's website.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ

Datum: 16.07.2014
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

U postupku protiv Vojislava Šešelja, prošlog četvrtka, 10. jula, Veće je okončalo proces koji je sâmo započelo u vezi s mogućim privremenim puštanjem optuženog na slobodu.

Sada ću se osvrnuti na aktivnosti u sudnicama. Na suđenju Goranu Hadžiću Veće trenutno sluša svedočenje optuženog. On je prvi svedok odbrane koji svedoči.

Na suđenju Ratku Mladiću, svedok Dragan Milanović, bivši oficir Vojske Republike Srpske u Foči, danas je završio svoje svedočenje. On je bio dvadeset i peti svedok odbrane koji je svedočio. Očekuje se da će sutra svedočiti Milutin Vujičić, opštinski zvaničnik iz Foče.

Osvrnuću se i na zakazane pretrese. Statusna konferencija u predmetu Popović i drugi održaće se sledećeg utorka, 22. jula, u 15:30 časova u sudnici I.

Statusna konferencija u postupku protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina održaće se sledećeg četvrtka, 24. jula, u 9:30 časova u sudnici II.

Na kraju, predsednik Meron i tužilac Brammertz održali su odvojene sastanke s delegacijom udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, konkretno predstavnicima udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Predsednik i tužilac su posetioce upoznali s aktuelnom situacijom u radu MKSJ-a i razgovarali o temama od zajedničkog interesa.

Tužilaštvo:

Nije bilo prisutnih predstavnika Tužilaštva.

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.