Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ

Datum: 16.07.2014
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

U postupku protiv Vojislava Šešelja, prošlog četvrtka, 10. jula, Veće je okončalo proces koji je sâmo započelo u vezi s mogućim privremenim puštanjem optuženog na slobodu.

Sada ću se osvrnuti na aktivnosti u sudnicama. Na suđenju Goranu Hadžiću Veće trenutno sluša svedočenje optuženog. On je prvi svedok odbrane koji svedoči.

Na suđenju Ratku Mladiću, svedok Dragan Milanović, bivši oficir Vojske Republike Srpske u Foči, danas je završio svoje svedočenje. On je bio dvadeset i peti svedok odbrane koji je svedočio. Očekuje se da će sutra svedočiti Milutin Vujičić, opštinski zvaničnik iz Foče.

Osvrnuću se i na zakazane pretrese. Statusna konferencija u predmetu Popović i drugi održaće se sledećeg utorka, 22. jula, u 15:30 časova u sudnici I.

Statusna konferencija u postupku protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina održaće se sledećeg četvrtka, 24. jula, u 9:30 časova u sudnici II.

Na kraju, predsednik Meron i tužilac Brammertz održali su odvojene sastanke s delegacijom udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, konkretno predstavnicima udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Predsednik i tužilac su posetioce upoznali s aktuelnom situacijom u radu MKSJ-a i razgovarali o temama od zajedničkog interesa.

Tužilaštvo:

Nije bilo prisutnih predstavnika Tužilaštva.

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.