Site Internet consacré à l’héritage du Tribunal pénal international pour l’ex-Yougoslavie

Depuis la fermeture du TPIY le 31 décembre 2017, le Mécanisme alimente ce site Internet dans le cadre de sa mission visant à préserver et promouvoir l’héritage des Tribunaux pénaux internationaux.

 Consultez le site Internet du Mécanisme.

Sedmična konferencija za štampu - 8. februar 2012.

Datum: 08.02.2012.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Martin Petrov, šef Kabineta sekretara Suda, dao je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Pretresno veće je juče izreklo osuđujuću presudu Jeleni Rašić, bivšem referentu za predmet tima odbrane Milana Lukića, od 12 meseci zatvora zbog nepoštovanja Međunarodnog suda. Rašićevoj će u kaznu biti uračunato 78 dana koje je već provela u pritvoru. Veće je odlučilo da preostalih osam meseci kazne bude uslovno na period od dve godine, nakon što je u obzir uzelo teške okolnosti koje su uzrokovane time što je Jelena Rašić jedina ženska osoba u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, kao i njeno zdravstveno stanje, relativnu mladost i činjenicu da je ovo prvi put da joj se izriče kazna zatvora.

Jeleni Rašić je izrečena kazna nakon što je 31. januara 2012. godine priznala da je svesno i hotimično omela provođenje pravde tako što je pribavila potpisanu lažnu izjavu u zamenu za 1.000 evra u gotovini. Ova osuđujuća presuda je usledila nakon što je Pretresno veće prihvatilo sporazum o potvrdnom izjašnjavanju o krivici koji su zajedno podneli tužilaštvo i odbrana, na pretresu na kojem se optužena potvrdno izjasnila o krivici po svih pet tačaka za nepoštovanje suda sadržanih u Izmenjenoj optužnici. Ova Izmenjena optužnica je podnesena 24. januara 2012.

Takođe juče je održan pretres u vezi s administrativnim pitanjima u postupku protiv Vojislava Šešelja na kojem je diskutovano o pitanjima u vezi sa zdravljem optuženog. Početak iznošenja završnih reči je zakazan za 5. mart. Sudnica u kojoj će se pretres održati i vreme početka biće potvrđeni naknadno.

Suđenje u postupku zbog nepoštovanja suda protiv Milana Tupajića, koji se tereti zbog toga što je odbio da svedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, prošlog petka je privremeno prekinuto do daljnjeg. Datum izricanja presude biće najavljen u dogledno vreme i predstavnici sredstava javnog informisanja će o tome biti blagovremeno obavešteni.

U žalbenom postupku protiv Momčila Perišića, statusna konferencija zakazana je za sredu, 7. mart u 15:00 časova u sudnici III. Ovo je prva statusna konferencija koja se održava u ovom predmetu od izricanja presude 6. septembra 2011. Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na 27 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U postupku zbog nepoštovanja suda protiv Vojislava Šešelja statusna konferencija biće održana u petak, 9. marta 2012. u 10:00 časova u sudnici III. Šešelj je 31. oktobra 2011. osuđen zbog nepoštovanja Međunarodnog suda i izrečena mu je kazna od 18 meseci zatvora zbog toga što je u knjizi čiji je autor obelodanio poverljive informacije koje se odnose na zaštićene svedoke. Ovo je drugi postupak zbog nepoštovanja Međunarodnog suda koji se vodi protiv Vojislava Šešelja. U prvom postupku zbog nepoštovanja suda, okončanom 19. maja 2010, Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora zbog obelodanjivanja poverljivih informacija. Treći postupak zbog nepoštovanja suda protiv Šešelja, pokrenut 24. maja 2011, trenutno je u toku.

Statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu Popović i drugi biće održana u petak, u 11:00 časova u sudnici III. Sadmorica visokih vojnih i policijskih oficira bosanskih Srba optuženih u ovom predmetu osuđeni su 10. juna 2010. za niz zločina počinjenih 1995. godine u vezi s genocidom počinjenim u Srebrenici i padom enklava Srebrenica i Žepa u istočnoj Bosni i Hercegovini. Prethodna statusna konferencija u ovom predmetu održana je 19. oktobra 2011. godine.

Postupci na suđenjima Radovanu Karadžiću, Zdravku Tolimiru, kao i Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću nastavljaju se ove i naredne sedmice prema rasporedu.
   
Na suđenju Karadžiću, Veće trenutno sluša svedočenje Mire Mihajlović, koja je bila Karadžićeva sekretarica od januara 1993. do 1996. godine i radila u Kabinetu predsednika.
 
Na suđenju Tolimiru, trenutno svedoči vojni veštak odbrane, Rako Škrbić. On je treći svedok kojeg je pozvao optuženi.

Na suđenju Stanišiću i Simatoviću, svedočenje svedoka Ace Drače, koje je počelo prošle sedmice, se nastavlja. Drača je bio pripadnik Službe državne bezbednosti Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina u Hrvatskoj tokom relevantnog perioda.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

   
Nisu postavljana nikakva pitanja.

     

*****
International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

For more information, please contact our Media Office in The Hague
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email:
press [at] icty.org ()
Follow ICTY on
Twitter and Youtube