Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dragan Zelenović

Žao mi je svih žrtava, naročito onih koje su to postale zbog bilo kojeg mog postupka i zato sa ovoga mjesta najiskrenija izvinjenja izražavam, najdublja poštovanja.

Dragan Zelenović je bio pripadnik Vojske Republike Srpske i de facto vojni policajac u Foči, Bosna i Hercegovina 1992. godine. Silovao je i mučio nekoliko zatočenih žena i djevojaka bosanskih Muslimanki, uključujući djevojku staru 15 godina. Ženama koje su se opirale njegovim seksualnim napadima, prijećeno je smrću ili su premlaćivane. Kao dio sporazuma o krivici, Dragan Zelenović je pristao da pruži istinite i potpune informacije, te da svjedoči u postupcima pred MKSJ. Osuđen je na 15 godina zatvora.

Pročitajte priznanje krivice

23. februar 2007. (izvod iz transkripta pretresa)

Časni sude, svoj stav i kajanje izrazio sam u izjavi koja je predložena od strane odbrane. Takođe, sada, pred svima, želim da ponovim i da kažem: zahvaljujem što ste mi dali priliku da se sa nekoliko riječi obratim prvenstveno vama, i onda svim ljudima koji se zalažu za istinu i pravdu. Nadam se da će ove riječi, moje riječi, čuti žrtve besmislenog rata koji nikoga nije učinio sretnim.

Poučen biblijskom porukom da se istine ne treba bojati, jer jedino ona može svima pomoći, ja sam priznao svoju krivnju i spreman sam snositi posljedice svih svojih nepromišljenih postupaka. Znam da nikakva kazna ne može izbrisati traume žrtava zbog patnje koju su nezasluženo pretrpjele, ali vjera nas uči kako je priznanje da je nekome učinio nepravdu najbolji put da mu pomognemo.

Upravo zbog toga, a sa iskrenom željom da ih se zaštiti od podsjećanja na razne događaje, ja sam priznao svoju krivicu. Žao mi je svih žrtava, naročito onih koje su to postale zbog bilo kojeg mog postupka i zato iz ovoga mjesta najiskrenija izvinjenja izražavam, najdublja poštovanja. Želio bih da svi koji me čuju ovo prihvate kao riječ običnog čovjeka sa svim svojim vrlinama, ali i manama kojih nisam bio svjestan i koje nisam znao obuzdati kada sam to trebao i morao učiniti.

Časni sude, sad je na vama. Hrabro ću prihvatiti svaku kaznu koju mi odredite i molim Boga da mi dâ mudrost i hrabrost da izdržim i da se vratim svojoj porodici.

> Više informacija o predmetu

<  Nazad