Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Svjedokinja 50

 

… pošto je završio silovanje, … rekao je da bi on možda mogao i više, … međutim, da sam otprilike vršnjakinja njegove kćerke.

 

 

Svjedokinja 50, (ime i identitet svjedokinje su zaštićeni od javnosti), mlada djevojka žrtva silovanja iz Foče, govori o tome kako ju je pred MKSJ-om osuđeni Zoran Vuković silovao. Svjedočila je u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Zorana Vukovića i Radomira Kovača 29. i 30. marta 2000. godine.

 

 

Pročitajte priču i svjedočenje

Svjedokinja 50 je bila mlada djevojka Muslimanka iz jednog sela u opštini Foča u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine kada je u aprilu 1992. izbio rat. Plašila se da će joj se nešto loše desiti. “[S]ve čega sam se bojala, kasnije sam iskusila na vlastitoj koži,” izjavila je Svjedokinja 50 tokom svog svjedočenja u sudnici.

Svaki od njih je silovao onu djevojku koju je htio i koliko puta je htio.

Svjedokinja 50 je posvjedočila da je od prvih dana aprila 1992. godine rat uticao na život u njenom selu. Samo su Srbi bili naoružani, rekla je, viđali su sve više vojnika, a njene komšije su bile u uniformama. Nisu mogli ići u grad da kupe osnovne namirnice, kao što su hrana i higijenske potrepštine, niti da odu ljekaru.

Početkom maja 1992., svjedokinja 50 i njena porodica počeli su živjeti u šumi jer su se bojali da bi mogli biti spaljeni u svome domu, što se, kako je izjavila, dešavalo u okolnim selima. Dana 3. jula 1992., selo u kojem je živjela svjedokinja 50 je napadnuto i nekoliko dana kasnije četiri vojnika u uniformama, među kojima je bio i njen komšija, zarobili su ih i odveli u motel “Buk Bijela”.

Kada su stigli tamo, svjedokinja 50, nekoliko članova njene porodice, zajedno sa grupom žena, djece i dvojicom staraca, odvedeni su u jednu prostoriju u barakama koje su se nalazile u blizini motela. Svjedokinja 50 je ispričala u sudnici kako su je pred MKSJ-om optuženi Zoran Vuković, koji je u to vrijeme bio zamjenik komandanta vojske bosanskih Srba (VRS) i jedan pripadnik paravojnih snaga u Foči, koji je bio u vojnoj uniformi i naoružan, odveli u sobu. U sudnici je ispričala kako ju je Zoran Vuković prisilio na oralni seks, pri čemu joj je govorio: “Čega se bojiš? Zar ne znaš šta je seks? Zar to nisi prije radila? Uživajmo.” Svjedokinja 50 je izjavila da je bila uplašena i da ništa nije mogla učiniti da se odbrani jer je imao pištolj i prijetio joj je.

Ubrzo nakon što je prvi put silovana, svjedokinja 50 je izjavila da je odvedena u Srednjoškolski centar u Foči, gdje je išla u školu 1992. godine. Drugog dana nakon što je tamo stigla, grupa vojnika je došla u učionicu i izabrala otprilike osam djevojaka, među kojima je bila i ona. Jedan od vojnika je odveo svjedokinju 50 u jednu prostoriju i naredio joj da legne i skine pantalone. Silovao ju je vaginalno. U svom svjedočenju, svjedokinja 50 je izjavila da se ne sjeća tačno šta joj je rekao, ali da su on i svi drugi muškarci koji su je kasnije silovali, govorili iste stvari. “Vi Muslimanke, vi bule, [pogrdan naziv], pokazaćemo mi vama.” Kada je u sudnici upitana kako se osjeća, svjedokinja 50 je rekla: “Nema riječi na ovom svijetu koje bi mogle opisati moje osjećaje. To je najgora stvar koja mi se desila.”

Svjedokinja 50 nije više bila izvođena tokom boravka u Srednjoškolskom centru u Foči, ali je vidjela kako vojnici odvode druge djevojke tako što bi pokazali: “Ti, ti ili ti.” Izjavila je da su ih izvodili kada su htjeli: svake noći neka djevojka bi završila negdje s nekim vojnikom. Svjedokinja 50 je izjavila da su po povratku djevojke plakale, neke su krvarile iz nosa, vrištale ili čupale kosu.

Sve me je boljelo: stomak, leđa, noge, sve je bilo bolno. Ono što me je najviše od svega zaboljelo je to što je sigurno bio 30-tak godina stariji od mene. Sigurno je bio star koliko i moj otac.

Nakon 11 dana, svjedokinja 50 je iz Srednjoškolskog centra u Foči odvedena u sportsku dvoranu “Partizan”, gdje je držana zajedno s nekih 60 ljudi, uglavnom žena i djece, osim dvojice staraca, i svi su bili Muslimani. Svjedokinja 50 je izjavila da su srpski vojnici dolazili u sportsku dvoranu “Partizan” isto tako da biraju djevojke, te je ispričala u sudnici koliko puta su nju izvodili i silovali. Ponekad su je, kako je rekla, srpski vojnici izvodili svakog dana po tri puta, a ponekad je nisu izvodili ni po dva dana. Ponekad bi bila odsutna kratko vrijeme, a ponekad po tri dana.

Svjedokinja 50 se krila u kupaonici dan ili dva nakon dolaska u sportsku dvoranu “Partizan” sredinom jula kada je izvedena po prvi put. Zoran Vuković, koji ju je ranije silovao u Buk Bijeloj, došao ju je tražiti i odveo je u jedan stan gdje ju je silovao. Svjedokinja 50 je izjavila da “…pošto je završio silovanje, sjeo je i zapalio cigaretu. Rekao je da bih on možda mogao i više, i mnogo toga više, međutim, da sam otprilike vršnjakinja njegove kćerke, pa za sada neće.”

Sljedeći put kada je svjedokinja 50 izvedena iz sportske dvorane “Partizan” na silovanje, grupa srpskih vojnika ju je zajedno s još tri djevojke odvela u jednu kuću preko puta autobuske stanice u Foči. Kuća je bila u neredu i vojnici su im naredili da prvo počiste prije nego što su ih silovali. “Svaki od njih je silovao onu djevojku koju je htio i koliko puta je htio”. Svjedokinja 50 je izjavila da su nju silovala tri muškarca prije nego što su je vratili u sportsku dvoranu “Partizan”.

Nakon tog incidenta, prema riječima svjedokinje 50, došla je druga grupa vojnika i odvela nju i još najmanje dvije druge djevojke iz sportske dvorane “Partizan” u jednu napuštenu muslimansku kuću. Jedan vojnik ju tamo iznova silovao.

Svjedokinja 50 je ispričala u sudnici kako ju je muškarac zvani “Gica” odveo iz sportske dvorane “Partizan” u jedan stan u naselju Brod, za koji misli da je bio njegov. Drugog dana njenog boravka tamo, poznanik svjedokinje 50 ju je silovao. Svjedokinja 50 je izjavila da ga je poznavala vrlo dobro. Svakog dana su se vozili istim autobusom, on na posao, a ona u školu. Svjedokinja 50 je izjavila da je bio sigurno 30 godina stariji od nje i da je bio oženjen. Rekla je da se smijao dok ju je silovao. “Imala sam osjećaj da to radi baš zato što me je poznavao, kako bi mi nanio još više zla.”

Jednom drugom prilikom kada je odvedena iz sportske dvorane “Partizan”, svjedokinja 50 je izjavila, jedan srpski vojnik ju je odveo u svoj stan, takođe u Brodu, gdje je živio s majkom. Svjedokinju 50 je majci predstavio kao svoju djevojku Srpkinju, te je tjerao da koristi srpsko ime i da kaže da su joj majka i otac Srbi. Dali su joj da popije konjak, što ona nikad prije nije učinila jer još nije imala 17 godina, a muslimanke uglavnom nisu ni pile. Onda ju je odveo u svoju sobu i silovao je četiri sata. “Bio je tako užasan,” izjavila je svjedokinja 50. “radio je takve stvari koje ne mogu ni da objasnim. Nisam se imala gdje okupati. Nisam čak mogla oprati ni ruke…”

Dana 2. avgusta, Dragoljub Kunarac, osuđen pred MKSJ-om, koji je u to vrijeme bio komandant jedinice VRS-a, odveo je svjedokinju 50 i druge tri djevojke iz sportske dvorane “Partizan” u jednu kuću u naselju Aladža. Jedan crnogorski vojnik, kojeg je svjedokinja 50 opisala kao starog i “odvratnog,” odveo ju je u sobu gdje joj je prijetio nožem i govorio: “Vidjećete vi Muslimani. Nacrtaću ti krst na leđima. Sve ću vas pokrstiti. Sad ćete postati Srbi.” Svjedokinja 50 je rekla da joj je prijetio nožem toliko da je mislila da će izgubiti život. Silovao ju je “na zvjerski način,” tako grubo da je kasnije vidjela da krvari. “Sve me je boljelo: stomak, leđa, noge, sve je bilo bolno. Ono što me je najviše od svega zaboljelo je to što je sigurno bio 30-tak godina stariji od mene. Sigurno je bio star koliko i moj otac.”

Te noći, svjedokinja 50 je vraćena u sportsku dvoranu “Partizan”. Iako su vojnici dolazili i izvodili djevojke, Svjedokinja 50 više nije izvođena. Dana 13. avgusta 1992., svjedokinja 50 i druge zatočenice iz sportske dvorane “Partizan” napustile su Foču u autobusima koje je organizovala policija. Svjedokinja 50 je čula da je razlog zbog kojeg su ih poslali to što je postojala mogućnost da Međunarodni komitet Crvenog krsta dođe u Foču i pretpostavila je da su zbog toga morali da odatle nestanu.
 

Svjedokinja 50 je svjedočila u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Zorana Vukovića i Radomira Kovača 29. i 30. marta 2000. Međunarodni sud je Zorana Vukovića, pripadnika jedinice vojske bosanskih Srba (VRS) i pripadnika paravojnih snaga u Foči, proglasio krivim i osudio na 12 godina zatvora za silovanje svjedokinje 50. Međunarodni sud je krivima proglasio i Dragoljuba Kunarca, komandanta jedinice VRS-a, i Radomira Kovača, zamjenika komandanta vojne policije VRS-a i vođu paravojske u Foči. Međunarodni sud je Kunarca osudio na 28 godina, a Kovača na 20 godina zatvora.

> Pročitajte cjelokupno svjedočenje Svjedokinje 50 (na engleskom)

 

 

<  Nazad