Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Konferencija za štampu MKSJ

|

Datum: 23. 09. 2015.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nenad Golčevski, vršilac dužnosti portparola Sekretarijata i Sudskih veća, dao je sledeću izjavu:

Dobar dan,

 Prvo ću se osvrnuti na raspored u sudnicama. Statusna konferencija u postupku protiv Radovana Karadžića zakazana je za 29. septembar u 09:00 časova u sudnici I.

Statusna konferencija u postupku protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina zakazana je za 15. oktobar u 09:30 časova u sudnici I.

Ove sedmice u sudnici, na suđenju Ratku Mladiću, Veće trenutno sluša svedočenje veštaka balističara Zorice Subotić. Ona je 186. po redu svedok odbrane.

Sada ću se osvrnuti na druge aktivnosti Međunarodnog suda. Četvrti dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa Međunarodnog suda, Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna imao je svoju hašku premijeru 9. septembra u Haškom institutu za globalnu pravdu (The Hague Institute for Global Justice). Projekciji su prisustvovale diplomate, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice, zvaničnici vlada i studenti.

Ovaj dokumentarni film bavi se predmetima vođenim pred Međunarodnim sudom u vezi sa zločinima počinjenim u Lašvanskoj dolini i okolnim područjima od 1993. do 1995. godine. Kroz svedočenja žrtava, intervjue s tužiocima MKSJ i dokumentarne materijale korišćene u dokaznom postupku u sudnici, ovaj film govori o istragama, krivičnom gonjenju i presuđivanju za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni.

Osvrnuću se još i na nekoliko odluka koje je doneo Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Nalogom koji je postao javan 27. avgusta, predsednik Meron je naložio da Vujadin Popović bude poslat na odsluženje kazne u Nemačku. Popović, načelnik bezbednosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Popović je prebačen u Nemačku 24. avgusta.

U dve zasebne odluke, predsednik Meron je odobrio prevremeno puštanje na slobodu Nikoli Šainoviću i Draganu Zelenoviću. U svojim odlukama, predsednik Meron je zaključio da su obojica osuđenika odslužila dve trećine kazne na koju su osuđeni i da su pokazali znake rehabilitacije.  

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.