Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 26. april 2012.

Datum:  26.04.2012.
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nerma Jelačić, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Prošlog utorka, predsednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron, predsedavao je zvaničnom ceremonijom polaganja zakletve sudija MKSJ koji su izabrani za sudije Međunarodnog rezidualnog mehanizma. Posle predsjednika, zakletvu su, pred sekretarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma Johnom Hockingom, položile sudije Carmel Agius, Jean-Claude Antonetti, Christoph Flügge, Burton Hall, Liu Daqun, Bakone Justice Moloto, Prisca Matimba Nyambe, Alphons Orie i Patrick Robinson.

Osvrnuću se na aktuelnosti u tekućim predmetima:

Prošlog utorka u predmetu Mladić je održana pretpretresna konferencija, na kojoj je Veće najavilo da će uvodna reč tužilaštva održati u sredu 16. i četvrtak 17. maja. Tužilaštvo će imati ukupno šest sati da iznese svoju uvodnu reč. Pretpretresna konferencija će se nastaviti sledećeg četvtka, 3. maja u 9:00 časova u sudnici I. Novinari će u dogledno vreme biti obavešteni o proceduri akreditacije za prisustvo uvodnim rečima.

Žalbeni pretres u postupku protiv Ante Gotovine i Mladena Markača i dalje je zakazan za ponedeljak, 14. maj u 9:00 časova u sudnici I. Naknon toga biće održana statusna konfernencija u sredu, 23. maja u 15:00 časova u sudnici III.

U postupku protiv Stanišića i Župljanina Veće je juče delimično odobrilo zahtev tužilaštva za produženje roka za podnošenje konačnog pretresnog podneska i odlaganje završnih reči. Veće je naložilo da završni podnesci tužilaštva i odbrane budu podneseni do ponedeljka, 14. maja, a da se završne reči održe od utorka, 29. maja do petka, 1. juna 2012. Obe strane u postupku će imati po šest sati za svoje završne reči.

U postupku protiv Ramusha Haradinaja i drugih, tužilaštvo je zvanično završilo izvođenje dokaza u petak, 20. aprila 2012. Optuženi treba da Veće obaveste do petka, 27. aprila o tome da li će podneti zahtev za izricanje oslobađajuće presude u skladu s pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima. Oni takođe treba da obaveste Veće o tome da li planiraju da izvode dokaze odbrane. Statusna konferencija u ovom predmetu zakazana je za sredu, 2. maj 2012. u 14:15 časova u sudnici III na kojoj će se diskutovati o rasporedu.

Postupak na suđenju Radovanu Karadžiću nastavlja se ove i naredne sedmice prema rasporedu. Pretresno veće trenutno sluša svedočenje veštaka demografa Ewe Tabeau. Očekuje se da tužilaštvo pozove još dva svedoka: srpskog novinara Zorana Petrovića – Piroćanca i zaštićenog svedoka KDZ-071.

Pretresi na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću će se nastaviti sledećeg utorka, 1. maja u 14:15 časova u sudnici II izvođenjem dokaza odbrane Franka Simatovića.

Sada ću se osvrnuti na nedavne aktivnosti koje je organizovao Outreach program Međunarodnog suda:

Ove sedmice Outreach program organizovao je u Beogradu i Novom Sadu, Srbija, premijeru svog dugometražnog dokumentarnog filma "Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom". Ovim projekcijama je prisustvovalo ukupno 100 gostiju, među kojima su bili novinari, studenti, predstavnici vlasti i nevladinih organizacija. Nakon projekcija organizovani su okrugli stolovi i diskusija s publikom o pitanjima vezanim za krivično gonjenje i presuđivanje za zločine seksualnog nasilja u nacionalnim sudovima u Srbiji, o pravima žrtava i o obavezi države da ih obezbedi.

Na kraju vas obaveštavam da će Međunarodni sud biti zatvoren u ponedeljak, 30. aprila zbog obeležavanja holandskog nacionalnog praznika Kraljičinog dana.

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:
   
Nisu postavljana nikakva pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu