Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 6. jun 2012.

Datum: 6.06.2012.
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i sudska veća:

Nerma Jelačić, portparol Sekretarijata i sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Iznošenje završnih reči na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu završeno je prošlog petka. Tužilaštvo je zahtevalo da se obojica optuženih osude na doživotne kazne zatvora, dok je odbrana zahtevala oslobađajuću presudu. Župljaninova odbrana je dodala da ukoliko optuženi bude proglašen krivim, da treba mu se izrekne ‘najniža moguća kazna’. Svedočilo je ukupno 147 svedoka, od kojih je 127 svedoka pozvalo tužilaštvo, 7 njih je pozvala Stanišićeva odbrana, 10 njih Župljaninova odbrana, a 3 svedoka je pozvalo Sudsko veće. Tokom 353 dana pretresa, više od 4.000 dokaznih predmeta uvršteno je u spis – 3.025 od strane tužilaštva i 1.013 od strane oba tima odbrane.

Takođe u ovom predmetu, stranama u postupku je naloženo da podnesu javne redigovane verzije svojih završnih pretresnih podnesaka, uključujući i anekse, gde to bude primenjivo, do 12. jula 2012. Strane u postupku su svoje završne pretresne podneske podnele na poverljivoj osnovi 14. maja 2012.

Na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću sutra će biti održana sednica o tekućim pitanjima, s početkom u 9:00 časova u sudnici II. Poslednji svedok Simatovićeve odbrane, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Srbije, Radivoje Mičić, završio je svedočenje prošle srede. On je svedočio nakon Radenka Novakovića, koga je tužilaštvo pozvalo da ponovo svedoči. Novaković je takođe bio pripadnik Službe državne bezbednosti Srbije tokom perioda na koji se optužnica odnosi. Tokom suđenja tužilaštvo je pozvalo ukupno 62 svedoka, Stanišićeva odbrana je pozvala 19 svedoka, a njih 14 pozvala je odbrana Franka Simatovića.

Osvrćući se na postupak protiv Radovana Karadžića, optuženi će izneti svoje argumente u skladu s pravilom 98bis u ponedeljak, 11. juna u 9:00 časova u sudnici I. Tužilaštvo će odgovoriti na njegove argumente u sredu, 13. juna takođe u 9:00 časova u sudnici I. Prema pravilu 98bis, Pretresno veće može doneti oslobađajuću presudu po bilo kojoj tački optužnice usmenom odlukom po završetku izvođenja dokaza tužilaštva ukoliko nema dokaza koji mogu biti osnova za osudu. Izvođenje dokaza tužilaštva zvanično je završeno 25. maja 2012.

Pretresno veće koje zaseda u ovom predmetu trenutno je u petodnevnom obilasku  lokacija relevantnih za deo optužnice koji se odnosi na Srebrenicu i okolinu, u Bosni i Hercegovini. Ovaj obilazak organizovan je u skladu s pravilom 4 Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda koje predviđa da ‘Sudska veća mogu obavljati svoje dužnosti i van sedišta Međunarodnog suda ako to predsednik odobri u interesu pravde’.

Suđenje u trećem postupku zbog nepoštovanja suda protiv Vojislava Šešelja biće održano u utorak, 12. juna, neposredno nakon pretpretresne konferencije čiji je početak zakazan za 9:00 časova u sudnici I. Šešelj se tereti da je objavio četiri knjige čiji je autor i šest poverljivih podnesaka u kojima su obelodanjene poverljive informacije o zaštićenim svedocima.

Na kraju, predsednik Međunarodnog suda, sudija Theodor Meron, obratiće se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra, 7. juna u  10:00 časova po njujorškom vremenu, odnosno 16:00 časova u Hagu, kako bi predstavio izveštaj o radu Međunarodnog suda i napretku učinjenom ka ispunjenju njegovog mandata. Nakon predsednikovog obraćanja odmah će uslediti obraćanje tužioca Međunarodnog suda. Saopštenja za javnost i primerci govora biće objavljeni nakon toga.
  

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:
   
Upitan da li tužilaštvo može da pruži informacije o napretku u obelodanjivanju dokumenata Mladićevoj odbrani, Swinnen je odgovorio da je tužilaštvo 21. maja Veću dostavilo informacije o greškama načinjenim prilikom obelodanjivanja materijala  u tom predmetu. Swinnen je naglasio da je tužilaštvo u svom podnesku stavilo do znanja da se neće protiviti razumnom odgađanju početka suđenja u ograničenom trajanju. Nakon odluke Veća da se postupak privremeno prekine do 25. juna, odbrana je zahtevala dodatno vreme kako bi se pripremila za izvođenje dokaza. Swinnen je rekao da će tužilaštvo uskoro izneti svoj stav u odnosu na zahtev odbrane i dostaviti detaljne informacije o napretku učinjenom u obelodanjivanju dokumenata.
   


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu