Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 7. novembar 2012.

Datum: 7.11.2012.
Vrijeme: 12:00 sati

Sekretarijat i Sudska vijeća:

Magdalena Spalinska, glasnogovornik Sekretarijata i Sudskih vijeća, dala je sljedeću izjavu:

Dobar dan,

Presuda u žalbenom postupku protiv dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovine i Mladena Markača, optuženih za zločine počinjene 1995. tokom hrvatske vojne ofanzive, operacije ‘Oluja’, biće izrečena u petak, 16. novembra 2012., u 9:00 sati, u sudnici I. Gotovina i Markač su 15. aprila 2011. proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja koje su  počinile hrvatske snage tokom operacije ‘Oluja’ od jula do septembra 1995. Osuđeni su na 24, odnosno 18 godina zatvora. Trećeoptuženi Ivan Čermak oslobođen je svih optužbi. Informacije o procesu akreditacije već su izdate novinarima koji se mogu prijaviti do srijede, 14. novembra, do 17:00 sati. 

Sada ću se osvrnuti na jednu odluku iz prošle sedmice – u srijedu, Pretresno vijeće u predmetu Gorana Hadžića odbacilo je hitan zahtjev optuženog za privremeno puštanje na slobodu, podnesen 25. oktobra. Prilikom donošenja ove odluke, Pretresno vijeće je uzelo u obzir podsticaje Hadžiću da pobjegne i njegovu dokazanu sposobnost i odlučnost da izbjegne hapšenje. U svjetlu toga, Vijeće se nije uvjerilo da bi se Hadžić, u slučaju da bude privremeno pušten na slobodu, vratio na nastavak suđenja.

Što se tiče sudnica, suđenja u postupcima protiv Gorana Hadžića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića nastaviće se ove i sljedeće sedmice prema rasporedu:

Na suđenju Goranu Hadžiću, svjedočenje svjedoka GH-016 počelo je juče i trebalo bi se nastaviti sutra na zatvorenoj sjednici.

Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedoči bivši oficir Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Predrag Trapara.

Sudski vještak tužilaštva Richard Philipps trenutno svjedoči u predmetu protiv Ratka Mladića. Njegovo svjedočenje se tiče komandne strukture i lanca izvještavanja u Sarajevsko-romanijskom korpusu Vojske Republike Srpske.

Na kraju, u utorak je počela serija konferencija o naslijeđu Međunarodnog suda, koje će se u toku novembra održati u bivšoj Jugoslaviji. Prva konferencija održana je u Sarajevu. Učesnici su razgovarali o nizu pitanja, od uticaja naslijeđa Međunarodnog suda na proces pomirenja do uloge lokalnih mehanizama odgovornosti i Mehanizma za međunarodne krivične sudove u očuvanju naslijeđa Međunarodnog suda. Takođe se razgovaralo o važnosti dostupnosti arhiva Međunarodnog suda u regionu. Druga konferencija će se održati sutra u Zagrebu, a posljednja u Beogradu u četvrtak, 22. novembra. Novinari se pozivaju da izvještavaju sa konferencija. Više informacija je dostupno online.

Tužilaštvo:

Frederick Swinnen, specijalni savetnik tužioca, nije dao nikakvu  izjavu.

Pitanja:
   
Nisu postavljena nikakva pitanja.

 


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebooku, Twitteru i Youtubeu