Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 5. decembar 2012.

Datum: 5.12.2012.
Vreme: 12:00. časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Žalbeno veće je juče Milanu Lukiću potvrdilo doživotnu kaznu zatvora, a Sredoju Lukiću smanjilo kaznu zatvora, uz suprotna mišljenja sudije Pocara i sudije Liua, sa 30 na 27 godina. Obojica optuženih su osuđena za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u istočnobosanskom gradu Višegradu tokom 1992. i 1993. godine.

Još jedna presuda, ovoga puta u postupku protiv Zdravka Tolimira, bivšeg visokog oficira vojske bosanskih Srba, koji se tereti za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi, u istočnoj Bosni i Hercegovini, biće izrečena sledeće srede, 12. decembra, u 15:00 časova u sudnici III. Procedura akreditacije novinara i svih ostalih zainteresovanih koji žele da prisustvuju izricanju presude Pretresnog veća otvorena je od jutros. Dodatne informacije se mogu pronaći na vebsajtu Međunarodnog suda.

Predsednik Meron je prošlog petka doneo odluku kojom je odbio zahtev Dragana Zelenovića za prevremeno puštanje na slobodu.  Dragan Zelenović, bivši pripadnik vojske bosanskih Srba, prebačen je u Belgiju 27. februara 2008. na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora koja mu je izrečena za mučenje i silovanje žena i devojčica u Foči, Bosna i Hercegovina, tokom 1992. godine. Donoseći ovu odluku, predsednik je zaključio da Zelenovićevo  dobro ponašanje pokazalo da je donekle rehabilitovan, ali da psihijatrijski izveštaj postavlja određena pitanja, uključujući njegov ambivalentan odnos prema zločinima. Celokupni tekst odluke na engleskom jeziku dostupan je online.

Osvrnuću se na aktuelnosti u sudnicama:

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svedok Goran Sikiraš svedoči o događajima u Vogošći, delu Sarajeva, tokom rata. On je 36. po redu svedok kojeg je pozvala odbrana.

Jutros je još jedan svedok odbrane, Milan Pejić, koji je bio lekar u Sarajevu tokom rata, počeo i završio svoje svedočenje.

Pretresno veće je Karadžiću naložilo da podnese revidiran spisak svedoka do petka, 14. decembra, pozvavši ga da učini ozbiljan napor da uključi samo one svedoke koji mogu da pruže svedočenje koje je relevantno za optužbe i nije nepotrebno repetitivno. Veće je dodalo da će, ukoliko Karadžić to ne učini, razmotriti uvođenje ograničenja na broj svedoka koje on može pozvati.

Na suđenju Ratku Mladiću, Veće trenutno sluša svedočenje zaštićenog svedoka RM-019, koji je 53. svedok po redu koga je pozvalo Tužilaštvo.

Na kraju, postupak na suđenju Goranu Hadžiću će se nastaviti sutra u 14:15 časova u sudnici II svedočenjem Tomislava Rukavine, čije svedočenje se odnosi na događaje u selu Bapska, u blizini Iloka, Hrvatska.

Predsednik MKSJ, sudija Theodor Meron, danas će u 15:00 časova u Njujorku – odnosno 21:00 časova po haškom vremenu - Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstaviti šestomesečni izveštaj o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda. Predsednik će takođe iskoristiti ovu priliku da obavesti Savet bezbednosti o napretku koji je postigao Mehanizam za međunarodne krivične sudove, čiji je on takođe predsednik. Nakon predsednikovog, uslediće obraćanje tužioca Međunarodnog suda, Sergea Brammertza. Obraćanja predsednika i tužioca biće dostupna javnosti u saopštenjima za javnost koja će biti izdata nakon okončanja govora.
 
Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Nisu postavljena nikakva pitanja.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebook, Twitteru i Youtubeu