Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Sedmična konferencija za štampu MKSJ - 12. decembar 2012.

Datum: 12.12.2012
Vreme: 12:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Dobro došli na poslednju sedmičnu konferenciju za štampu ove godine. Zimska pauza u radu suda počinje sledeći ponedeljak i trajaće tri sedmice. Napominjem da će u predmetu Karadžić pretresi biti održani od ponedeljka do četvrtka pre podne u sudnici III.

Pre nego što se osvrnem na aktivnosti u sudnicama, želela bih prvo da vam pružim nanovije informacije o postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Prošle srede, Pretresno veće je zvanično proglasilo da je izvođenje dokaza u tom predmetu završeno. Strane u postupku imaju rok do ponedeljka, 14. decembra 2012, da podnesu svoje završne pretresne podneske. Završne reči će biti iznesene od utorka, 29. do četvrtka, 31. januara 2013. Stanišiću i Simatoviću je naloženo da se vrate u Pritvorsku jedinicu pre četvrtka, 24. januara, kako bi prisustvovali iznošenju završnih reči. Oni su privremeno pušteni na slobodu u julu ove godine.

Stanišić i Simatović su dva visoka funkcionera Službe državne bezbednosti Srbije koji se terete da su organizovali, opremili, obučili, naoružali i finansirali tajne jedinice Službe državne bezbednosti za koje se tvrdi da su ubijale, progonile i deportovale Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrpske civile iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine, i da su rukovodili tim jedinicama. Izvođenje dokaza tužilaštva počelo je 29. juna 2009. svedočenjem prvog svedoka, a završeno je 5. aprila 2011. godine nakon što je pozvano 62 svedoka koji su svedočili viva voce. Izvođenje dokaza odbrane trajalo je od 15. juna 2011. do 17. septembra 2012. godine, a ukupno su pozvana 33 svedoka koji su svedočili viva voce.

U postupku protiv Radovana Karadžića, Žalbeno veće je juče odbacilo Karadžićevu žalbu na odluku Pretresnog veća kojom je odbacilo njegov zahtev za oslobađanje od optužbi za uzimanje talaca, tačka 11 Optužnice. Ova odluka je dostupna online. Očekuje se donošenje odluke po žalbi tužilaštva na odluku Pretresnog veća da Karadžića oslobodi krivice po tački 1 Optužnice, kojom se teretio za genocid za zločine počinjene od marta do decembra 1992. godine u nekoliko opština Bosne i Hercegovine.

Osvrnuću se na aktivnosti u sudnicama ove sedmice:

Presuda na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem visokom oficiru vojske bosanskih Srba optuženog za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi, Bosna i Hercegovina, biće izrečena danas u 15:00 časova u sudnici III.

Pretresi na suđenjima Mladiću i Karadžiću nastavljaju se ove sedmice prema rasporedu.

Na suđenju Ratku Mladiću, Veće trenutno sluša svedočenje zaštićenog svedoka RM-163, bivšeg pripadnika UNPROFOR-a u Sarajevu. On je 56. svedok koga je pozvalo tužilaštvo.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, trenutno svedoči Željko Bambarez, bivši oficir Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. On je 41. svedok koga je pozvala odbrana.

Postupci na suđenjima Mladiću i Hadžiću biće nastavljeni tokom prve sedmice nakon zimske pauze u radu suda.

Tokom prve sedmice po okončanju pauze u radu suda biće održane i dve statusne konferencije. Jedna će biti održana u četvrtak, 10. januara u 14:30 u žalbenom postupku u predmetu Šainović i drugi. Nakon toga će, u petak, 11. januara u 9:30 časova, uslediti statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu Popović i drugi. Obe statusne konferencije biće održane u sudnici III.

Želim vam srećne predstojeće praznike!

Tužilaštvo:

Aleksandar Kontić, iz Kabineta tužioca, nije dao nikakvu izjavu.

Pitanja:

Nisu postavljana nikakva pitanja.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Facebook, Twitteru i Youtubeu