Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Konferencija za štampu MKSJ

|

Datum: 09.04.2015
Vreme: 13:00 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Nenad Golčevski, vršilac dužnosti portparola Sekretarijata i Sudskih veća, dao je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Za one od vas koji me ne poznaju, ja sam Nenad Golčevski i obavljaću funkciju portparola umesto Magdalene Spalinske, dok novi portparol ne bude imenovan. Ja sam takođe savetnik Outreach programa ovde u Hagu i radim na Međunarodnom sudu skoro dve godine. S obzirom da dolazim s područja bivše Jugoslavije, tečno govorim jezike tog regiona i dobro ga poznajem. Ukoliko želite da sa mnom stupite u kontakt, molim vas da to uradite preko Službe za medije.

Sada ću se osvrnuti na najnovije informacije u vezi sa radom Suda.

Žalbeno veće je juče izreklo presudu u postupku protiv Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika komandanta i načelnika Sektora za obaveštajno-bezbednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optuženom za zločine počinjene u enklavama Srebrenica i Žepa tokom 1995. godine.

Žalbeno veće je Tolimiru potvrdilo osude za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubistvo, progon i nečovečna dela.

Žalbeno veće je potvrdilo zaključak Pretresnog veća da je Tolimir bio učesnik dva udružena zločinačka poduhvata. Cilj prvog poduhvata bio je da se ubiju vojno sposobni muškarci bosanski Muslimani iz enklave Srebrenica, a cilj drugog da se bosanski Muslimani prisilno uklone iz enklava Srebrenica i Žepa. U leto 1995. godine ta dva udružena zločinačka poduhvata rezultirala su masovnim pogubljenjima hiljada bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilnim premeštanjem hiljada civila iz enklava Srebrenica i Žepa.

Žalbeno veće je takođe potvrdilo Tolimirovu doživotnu kaznu zatvora.

Sada ću se osvrnuti na aktivnosti u sudnicama.

Na suđenju Ratku Mladiću, svedok Nebojša Jeremić je upravo završio svoje svedočenje. On je tokom relevantnog perioda bio pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske. Jeremić je poslednji svedok za ovu sedmicu, i on je 149. po redu svedok odbrane. Podsećam vas da se pretresi u ovom predmetu neće odvijati u periodu od 13. Do 17. aprila i od 25. do 29. maja.

Na kraju, naredne sedmice neće biti pretresa na suđenju Goranu Hadžiću.