Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Stanislav Galić prebačen u Nemačku na izdržavanje kazne

Saopštenje za javnost
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 15. januar 2008.
VE/MOW/1299t


Stanislav Galić prebačen u Nemačku na izdržavanje kazne

 

Stanislav Galić, bivši visoki zapovednik vojske bosanskih Srba, prebačen je danas u Nemačku na izdržavanje doživotne kazne zatvora na koju je osuđen za zločine počinjene u bosanskoj prestonici Sarajevu i njegovoj okolini od 1992. do 1994. godine.

Pretresno veće je 5. decembra 2003. osudilo Galića na 20 godina zatvora za ubistvo, nečovečna dela i dela nasilja čiji je prevashodni cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva. Pretresno veće je u presudi zaključilo da je civilno stanovništvo Sarajeva bilo meta hotimičnih i ničim izazvanih napada snajperske i minobacačke vatre Sarajevsko-romanijskog korpusa. Kao komandant ovog korpusa, Galić je odgovoran za krivična dela koja su počinili njegovi podređeni – ne samo da je Galić bio obavešten o ovim zločinima, već je Pretresno veće zaključilo da je on kontrolisao i njihov tempo i obim.

I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbu na presudu. Žalbeno veće je 30. novembra 2006. izreklo svoju presudu, odbacivši svih 19 Galićevih osnova žalbe, i prihvativši žalbu tužilaštva na visinu kazne. Veće je zaključilo da je kazna koju je izreklo Pretresno veće potcenila težinu Galićevog kažnjivog ponašanja i izreklo mu kaznu doživotnog zatvora.

Podaci o ovom predmetu dostupni su na internet stranici Međunarodnog suda na:
http://www.icty.org/x/cases/galic/cis/bcs/cis_galic_BCS.pdf.

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 116 lica su okončani.

*****


Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na: www.icty.org
*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 - Fax: +31-70-512-5355 - Elektronska pošta: press [at] icty.org