Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću se nastavlja 9. juna

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 5. juni 2009.
NJ/MOW/371t


Suđenje Stanišiću i Simatoviću se nastavlja 9. juna


Jovici Stanišiću

Nastavak suđenja Jovici Stanišiću, bivšem bliskom saradniku Slobodana Miloševića, srpskog vođe za vreme rata, i Franku Simatoviću, bivšem komandantu elitnih srpskih snaga, zakazan je za utorak, 9. jun u 14:15 časova u sudnici I i započeće uvodnim izlaganjem tužilaštva.

Uvodno izlaganje, ukoliko to bude potrebno, može biti nastavljeno 10. juna, a početak izvođenja dokaza tužilaštva zakazan je za 29. jun. Odbrana je odlučila da ne održi uvodno izlaganje u ovoj fazi, stoji u Nalogu o rasporedu. 

Stanišić i Simatović se terete za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje tajnih jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate, bosanske Muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske od 1991.do 1995. godine.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998. godine. Simatović je bio komandant Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti tokom relevantnog perioda.

Tužilaštvo tvrdi da su njih dvojica učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ovi ciljevi je trebalo da budu postignuti putem progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja. Među drugim navodnim članovima ovog udruženog zločinačkog poduhvata bili su Slobodan Milošević, Ratko Mladić, Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj. 

Stanišić i Simatović se terete da su planirali, naredili, izvršili ili na druge načine pomagali i podržavali zločine koje su počinile tajne jedinice, koje su samostalno ili u sprezi s drugim srpskim snagama napadale i preuzimale kontrolu nad gradovima i selima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Takođe su pomagali uspostavljanje centara za obuku regruta.

Te specijalne jedinice su uključivale, pored ostalih, Crvene beretke, Škorpione, Arkanove Tigrove, “Martićevu policiju”, miliciju takozvane Srpske Autonomne Oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem/Srem (SAO SBZS), Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD).

Optužbe navedene u Optužnici uključuju ubistva počinjena u Baćinu, Saborskom, Poljanku, Lipovači, Škabrnji, Bruškoj, Dalju i Erdutu u Hrvatskoj, i Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Zvorniku u Bosni i Hercegovini, kao i ubistvo šest zatvorenika zarobljenih nakon pada Srebrenice, koje su počinili i video zapisom zabeležili pripadnici specijalne jedinice Škorpioni.

Prvobitna optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta je u maju 2003. godine. Srpske vlasti su prebacile Stanišića u pritvor MKSJ-a u junu, a Simatovića u maju 2003. godine. Obojica su se u junu 2003. godine izjasnila da nisu kriva ni po jednoj od tačaka optužnice.

Suđenje je zbog Stanišićevog lošeg zdravstvenog stanja odgađano nekoliko puta. Prošle godine, manje od mesec dana nakon uvodnog izlaganja tužilaštva i pozivanja prvog svedoka, Pretresno veće je postupak prekinulo do daljnjeg kako bi ponovo razmotrilo zdravstveno stanje optuženog pre ponovnog početka suđenja. I Stanišiću i Simatoviću je 26. juna 2008. odobreno privremeno puštanje na slobodu.

Pretresno veće je 24. aprila 2009. godine donelo zaključak da je Stanišić u stanju da delotvorno prati postupak i naložilo da se obojica optuženih vrate u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda.

Pretresno veće je naložilo specifične modalitete za suđenje kako bi uzelo u obzir Stanišićevo zdravstveno stanje i omogućilo mu da učestvuje u postupku. Pretresi će se održavati dva puta sedmično u popodnevnim časovima, a lekar Pritvorske jedinice će jednom sedmično Pretresnom veću podnositi pisani izveštaj o stanju optuženog.

Uz to, Stanišić će moći da prati i u potpunosti učestvuje u postupku putem video-konferencijskog linka iz jedne prostorije u Pritvorskoj jedinici. Putem telefonske linije će moći da komunicira sa svojim braniocem u sudnici.

Od svog osnivanja 1993. godine Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Postupci protiv 120 lica su okončani.


******
Podaci o ovom predmetu dostupni su na
http://www.icty.org/x/cases/stanisic_simatovic/cis/bcs/cis_stanisic_simatovic_bcs.pdf

Celokupni tekst optužnice u ovom predmetu možete pronaći na:
http://www.icty.org/x/cases/stanisic_simatovic/ind/bcs/080709.pdf

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda na www.icty.org

*****
Medunarodni krivicni sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org