Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Presuda u predmetu Popović i drugi (‘Srebrenica’) biće izrečena 10. juna

OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Haag, 3. jun 2010.
NJ/MOW/PA405t


Presuda u predmetu Popović i drugi (‘Srebrenica’) biće izrečena 10. juna 2010.


Izricanje presude u predmetu Popović i drugi, kojim je obuhvaćeno šest vojnih oficira bosanskih Srba i jedan pripadnik specijalne policije bosanskih Srba, optuženih za zločine počinjene u istočnoj Bosni 1995. godine, zakazano je za četvrtak, 10. juna u 10:00 sati u sudnici III.
 
Od sedmorice optuženih, petorica se terete za genocid, udruživanje radi vršenja genocida i istrebljivanje. Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin i Vinko Pandurević se terete za učešće u udruživanju i udruženom zločinačkom poduhvatu koji je navodno imao za cilj ubistvo vojno sposobnih muškaraca bosanskih Muslimana iz Srebrenice. Radivoje Miletić i Milan Gvero se terete za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, između ostalog, ubistvo, progone, prisilno premještanje i deportaciju. Sva sedmorica se takođe terete za navodno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno premještanje muslimanskog stanovništva Srebrenice i Žepe. Prema Optužnici, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir bili su učesnici oba ova udružena zločinačka poduhvata.

Optužnica opisuje masovna ubistva bosanskih Muslimana iz Srebrenice nakon njenog pada pod kontrolu snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine. Optužnica navodi da je sprovođenje udruženog zločinačkog poduhvata ubistva rezultiralo pogubljenjima po kratkom postupku više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz srebreničke enklave i da je do 1. novembra 1995. godine cjelokupno muslimansko stanovništvo bilo ili izmješteno ili je pobjeglo iz Srebrenice i Žepe.

Ovo suđenje je najveće koje je do sada vođeno pred MKSJ-om. Pretresi na suđenju su počeli 14. jula 2006., a iznošenje završnih riječi je okončano 15. septembra 2009. godine. Pretresno vijeće je zasjedalo ukupno 425 dana tokom kojih je u spis uvršteno više od 5.300 dokaznih predmeta. Saslušano je 315 svjedoka: 182 svjedoka tužilaštva, 132 svjedoka svih timova odbrane i jedan svjedok Pretresnog vijeća.

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv ukupno 21 lica za zločine počinjene u vezi sa Srebrenicom. Među njima je Radislav Krstić, koji je jedino lice osuđeno pred Međunarodnim sudom za pomaganje i podržavanje u genocidu. Žalbeno vijeće ga je 19. aprila 2004. osudilo na 35 godina zatvora. Suđenja Radovanu Karadžiću i Zdravku Tolimiru su u toku. Do današnjeg dana, Ratko Mladić, vođa vojske bosanskih Srba tokom rata, i dalje je u bjekstvu.

Od svog osnivanja, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za ozbiljna kršenja humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 123 lica su okončani. Trenutno su u toku postupci protiv 38 optuženih, od kojih je za 25 suđenje u toku, a 11 njih je u žalbenom postupku.

*****

Podaci o ovom predmetu koji sadrže pregled postupka.

Optužnica.

Postupke u sudnicama možete pratiti na internet stranici Međunarodnog suda.

Čitanje sažetka presude biće prenošeno uživo.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org